elearningeuropainfo: Jak se EU a členské státy zasazují o zlepšení digitální gramotnosti?

Thursday, November 29, 2007 ·

Roku 2006 si členské státy EU stanovily ambiciózní cíl: snížit do roku 2010 o polovinu rozdíly v informační a počítačové gramotnosti mezi tzv. rizikovými skupinami a průměrnou populací. Po té, co příslíbily, že Evropu učiní do konce roku 2010 tou nejkonkurenčnější znalostní ekonomikou světa, bude důležité zajistit, aby nikdo nezůstal stát stranou a zaměstnanci měli přístup k dovednostem a znalostem zajišťujícím předpokládaný ekonomický růst

Za tímto účelem se EU a členské státy rozhodly prosazovat celou řadu akcí a opatření zaměřených na zvýšení úrovně digitální gramotnosti u evropské populace. Celkově byla první opatření odrazem funkčního chápání digitální gramotnosti omezujícího se pouze na schopnost jedince umět používat účinně hardware a software. V případě opatření orientovaných převážně na skupiny obyvatelstva statisticky vyhodnocené jako silně postižené digitální negramotností (jedná se o nezaměstnané, handicapované, ženy a seniory) je třeba poskytnout základní dovednosti v oblasti ICT a zaručit, aby všichni žáci při ukončení příslušné školy byli digitálně gramotní.

Nicméně digitální gramotnost je v debatách na úrovni EU a členských států stále více chápána a označována jednoduše jako „mediální gramotnost“. Jako taková obsahuje důležitý kognitivní a hodnotící rozměr, který v případě funkčního chápání chyběl. S touto novou vizí se setkáváme v rámci posledních iniciativ Evropské komise ohledně programu i2010 a stejně tak i v členských zemí, kde byl termín mediální gramotnosti původně používán pouze některými státy na školách při školení v oblasti ICT.

Dokonalejší chápání digitální gramotnosti nicméně vyžaduje dokonalejší postupy při měření úspěšnosti. Tudíž definování ukazatelů, které jsou méně schematické a schopnější lépe zohlednit různorodost námětů a podmínky implementace, mají-li být akce na podporu digitální gramotnosti úspěšné, je jednou z klíčových výzev blízké budoucnosti. Až po té, kdy lépe pochopíme, co a jak funguje nebo nefunguje, bude možné pustit se do řešení problému přetrvávající digitální negramotnosti v současné Evropě.

Autor
Kerstin Junge, Researcher and Consultant, The Tavistock Institute
Kari Hadjivassiliou, Senior Researcher and Consultant, The Tavistock Institute
Zobrazit celý text (Dokument v angličtině ve formátu PDF, 203 KB)


elearningeuropainfo

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.