Dopis ČMOS pracovníků ve školství zřizovatelům

pátek 30. listopadu 2007 ·

Na jedné straně stojí před školami nové úkoly vyplývající z reformy vzdělávání, konkrétně realizace školních vzdělávacích programů. Na druhé straně má být kapitola školství krácena o 476 milionů Kč v tak zvaných ONIV. Ředitelé škol tak dostanou v roce 2008 o 25 % méně peněz na školní pomůcky, učebnice, další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Vážená paní starostko,
Vážený pane starosto,
Vážení zastupitelé,

obracím se na Vás, neboť jste to Vy, kteří  svými postoji ovlivňujete rozvoj vzdělávání ve své obci a ve svém  městě.

Od počátku letošního roku zástupci Českomoravského odborového svazu pracovníků školství opakovaně svými dopisy, peticemi a dalšími otevřenými výzvami, směrovanými Vládě ČR a Poslanecké sněmovně,  protestními shromážděními před Úřadem vlády i Poslaneckou sněmovnou,  upozorňovali na nedostatečné množství finančních prostředků pro regionální školství ve státním rozpočtu na rok 2008.

Na jedné straně stojí před školami nové úkoly vyplývající z reformy vzdělávání, konkrétně realizace školních vzdělávacích programů. Na druhé straně má být kapitola školství krácena o 476 mil. Kč v tzv. ONIV. Ředitelé škol tak dostanou v roce 2008 o 25  % méně peněz na školní pomůcky, učebnice, další vzdělávání pedagogických pracovníků. Navržený 1,5  % nárůst objemu finančních prostředků na platy zaměstnanců školství povede v roce 2008 k poklesu reálných platů nejen učitelů, ale i ostatních pracovníků zajišťujících provoz ve školách a školských zařízeních. Zatím je nejistá pouze míra tohoto poklesu; propad však bude hlubší, než činil vládní předpoklad.

Jsem si vědom, že rozhodnutí o stávce  je v této situaci krajním prostředkem, jak na problémy ve školství upozornit a vynutit si jejich řešení. Věřím, že nás pochopíte, protože i nám jde o ty, kteří jsou v procesu vzdělávání nejdůležitější, a to jsou žáci. Nechceme si je brát jako rukojmí, jak nás jistě budou někteří obviňovat. Pokud ovšem nedostatek finančních prostředků bude překážkou řešení rovnice: kvalitní vzdělávání = spokojený žák = spokojený učitel, a přes veškeré naše protesty a připomínky není situace řešena, nezbývá  nám nic jiného než stávkovat.

Umožněte i Vy svým postojem realizaci ústavního práva na stávku, kterou jsme vyhlásili na 4. 12. 2007. Jde nám o kvalitu vzdělávání jako podmínky prosperity  ČR, jde nám o to, aby i naši učitelé vykonávali svou práci za úměrný plat v dobře vybavených školách, s moderními vyučovacími pomůckami ke spokojenosti žáků a rodičů.

Děkuji Vám za pochopení.

Mgr. František  D o b š í k
předseda ČMOS PŠ



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.