Radomír Habermann: Chceme srovnatelný přístup MŠMT ve věci připojení škol do internetu

čtvrtek 4. října 2007 ·

Dne 2. 10. 2007 se na webu MŠMT objevilo aktuální stanovisko k projektu SIPVZ. Jeho obsah nás ve škole "mírně řečeno" zarazil. Dle našeho názoru v něm MŠMT deklaruje nerovné podmínky pro zajištění konektivity škol k internetu. Domnívali jsme se, že tato doba je již za námi. Jelikož však máme obavy, že se ve věci podpory ICT na školách vracíme do dob nedávno minulých, rozhodli jsme se k sepsání otevřené žádosti o vysvětlení. Tímto prosíme ostatní ředitele škol, aby se k nám přidali.

Co je předmětem naší otevřené žádosti?

V prvé řadě školám nabízíme ke stažení text naší žádosti o upřesnění aktuálního stanoviska k projektu SIPVZ, která je adresována ředitelce tiskového odboru MŠMT. Pokud se k nám hodláte přidat, najdete ve staženém souboru text naší žádosti v editovatelné podobě, konkrétně ve formátu doc a odt. Z toho vyplývá, že dáváme školám prostor, aby si konkrétní znění žádosti upravily dle svého vlastního uvážení.

Nicméně bychom uvítali, aby obsah žádosti směřoval k podstatě problému. Zda neexistuje nezanedbatelné riziko v postupu MŠMT, jež by vedlo k úhradě konektivity pouze předem dané skupině škol. Jsme totiž přesvědčeni, že dříve realizovaný i deklarovaný rozdílný přístup MŠMT má prokazatelné negativní dopady na využívání ICT ve školách. Je tudíž pro nás nepochopitelné, že MŠMT dle našeho názoru hodlá učinit tu samou chybu.

Zároveň bychom chtěli upozornit, že kopii naší žádosti odesíláme i našemu zřizovateli, Unii CZESHA a Jednotě školských informatiků. Jsme přesvědčeni, že právě tyto subjekty by měla daná problematika taktéž zajímat.

Směřujme naše pochybnosti k MŠMT, nikoliv mezi sebe navzájem…

Jsme si vědomi toho, že se napětí, související s připojením škol do internetu, dotýká jak škol "zelených" a "červených", tak společnosti Telefonica O2. Naším cílem však není vyvolávat nevraživost mezi těmito subjekty, ale soustředit se přímo na podstatu problému.

Tvrdíme, že je plně v pravomoci ředitele školy zvolit si vlastní řešení a postupy, a to nejen ve výběru dodavatele konektivity k internetu. Zároveň však za tato rozhodnutí přebírá zodpovědnost, minimálně před zřizovatelem. Ačkoliv tedy otevřeně říkáme, že jsme byli školou "červenou", chceme naší aktivitou docílit transparentního přístupu MŠMT, ze kterého by měly mít užitek i školy "zelené".

Proč ředitele škol?

Ačkoliv se na první pohled jedná o problematiku využívání informačních technologií, jsme přesvědčeni, že daný problém je hoden k řešení právě ze stran ředitelů škol. Vážíme si práce školních informatiků, proto si zaslouží naši podporu nejen na úrovni školy, ale i ve vztahu k celorepublikovým institucím, MŠMT nevyjímaje. Sepsáním žádosti a jejímu odeslání mimo jiné vyjádříme sounáležitost s kolegyněmi a kolegy, kteří se nám o "počítače" starají.

Prosíme vás tedy, vážené kolegyně ředitelky a vážení kolegové ředitelé, abyste postupovali v této věci obdobně, jak činíme my za naši školu. Všem aktivním upřímně děkujeme.



Radomír Habermann

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.