Petr Kolman: Přestupky mladistvých

čtvrtek 11. října 2007 ·

Otázka: Dočetla jsem se, že přestupky mládeže nemožno projednat a potrestat v příkazním řízení. Co to znamená? Dále bych se chtěla zeptat, zda je možné trestat mladistvé blokovými pokutami (spadají také pod zmíněné příkazní řízení)? A třetí dotaz: Je možné mladistvému uložit i zákaz činnosti nebo se to týká pouze dospělých pachatelů přestupků?

Odpověď:  

Dle přestupkového zákona platí, že při posuzování přestupku osoby, která v době jeho spáchání dovršila patnáctý rok a nepřekročila osmnáctý rok svého věku, se přihlíží ke zvláštní péči, kterou společnost věnuje mládeži.

Přestupek mladistvého skutečně nelze projednat v příkazním řízení!  

Co je to příkazní řízení ?

Smyslem příkazního řízení je urychlení a simplifikace přestupkové agendy.

Není-li pochybnosti o tom, že obviněný z přestupku se přestupku dopustil a nebyla-li věc vyřízena v blokovém řízení, může správní orgán bez dalšího řízení vydat příkaz o uložení napomenutí nebo pokuty.

Příkaz nelze vydat, jestliže obviněný z přestupku je zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jeho způsobilost k právním úkonům je omezena.

Příkaz má stejné náležitosti jako rozhodnutí o přestupku. Oznamuje se vždy písemně.

Obviněný z přestupku může proti příkazu podat do 15 dnů ode dne jeho doručení odpor správnímu orgánu, který příkaz vydal. Včasným podáním odporu se příkaz ruší a správní orgán pokračuje v řízení. Obviněnému z přestupku nelze uložit jiný druh sankce, s výjimkou napomenutí, nebo vyšší výměru sankce, než byly uvedeny v příkaze.

Příkaz, proti kterému nebyl včas podán odpor, má účinky pravomocného rozhodnutí.

V příkazním řízení nelze projednat přestupky, které lze projednat jen na návrh, ani nárok na náhradu škody. 

Jak jsme již uvedli, přestupky  mladistvých  nelze projednat v příkazním řízení. Nicméně pro mimo-příkazní řízení  je dobré si uvědomit, že horní hranice pokuty se u mladistvých snižuje na polovinu, přičemž však nikdy nesmí být vyšší než 2000 Kč. 

Možno trestat mladistvé v blokovém řízení?

Ano lze, avšak v blokovém řízení nelze uložit mladistvému pokutu vyšší než 500 Kč; pokutu až do výše 1000 Kč lze uložit mladistvému, pokud zákon připouští v blokovém řízení uložit pokutu vyšší než 1000 Kč.

Blokové a příkazní řízení je tedy něco zcela jiného a zákaz projednání v příkazním řízení v sobě v žádném případě neobsahuje zákaz udělení blokové poku 
 

Obecně lze k výši pokut pro mladistvé říci, že v dnešní době nejsou příliš vysoké (naposledy byly měněny v roce 1995) a do jisté míry již neplní svou preventivní funkci.  

K  třetímu dotazu : Zákaz činnosti lze mladistvému uložit nejdéle na dobu jednoho roku, nebránil-li by výkon této sankce jeho přípravě na povolání.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.