Petr Kolman: Když je učitelka současně zastupitelkou obce

pondělí 1. října 2007 ·

Otázka:Pracuji jako učitelka ZŠ a současně jsem dlouhodobě neuvolněnou zastupitelkou obce, ve které bydlím. Vedení školy mi činí potíže s uvolňováním na schůze zastupitelstva, mimo jiné se brání tím, že zastupitelstvo je v jiné obci, než je naše škola. A škole tudíž do mých soukromých politických aktivit nic není. Mám právo být uvolňována? Dokonce mi hrozí snížením osobního ohodnocení, které je na naší škole stejně velice nízké. (dotaz byl krácen)

Odpověď:

Problémy s neuvolňováním obecních zastupitelů se, žel, nevyhýbají ani školství. Jde však o zcela nesprávný přístup zaměstnavatele (školy).

Člen zastupitelstva obce je dle zákona o obcích povinen zúčastňovat se zasedání zastupitelstva obce, popřípadě zasedání jiných orgánů obce, je-li jejich členem, plnit úkoly, které mu tyto orgány uloží. Zastupitel je povinen hájit zájmy občanů obce. 

Dle § 70 zákona o obcích je funkce člena zastupitelstva obce (města, městské části) veřejnou funkcí. Člen zastupitelstva obce nesmí být pro výkon své funkce zkrácen na právech vyplývajících z jeho pracovního nebo jiného obdobného poměru. 

Snížení osobního ohodnocení z důvodu výkonu veřejné funkce, z právního hlediska, nepřichází v úvahu! 

Z povahy věci i ze zákona člověk může být zastupitelem pouze tam, kde má trvalý pobyt (tedy, jak píšete, tam, kde bydlíte), takže škola na Vás samozřejmě nemůže činit nátlak abyste se stala zastupitelkou v obci, kde je vaše škola.

Pokud vás bude vedení školy i nadále pracovně-právně poškozovat, tedy bránit vám ve výkonu mandátu dlouhodobě neuvolněného zastupitele a učení ve škole, obraťte se na zřizovatele vaší školy (presumuji, že v tomto případě již nemá význam se znovu obracet na ředitele/lku školy, jelikož z dotazu plyne, že to on(a), kdo vás tu poškozuje), popř. pokud nedojde k nápravě, obraťte se na místně příslušný úřad práce (jelikož dochází ke krácení vašich práv z pracovního poměru).



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.