NÚOV: Projekt UNIV umožní dospělým dosáhnout i v jižních Čechách rychle na kvalifikaci

Wednesday, October 17, 2007 ·

Cílem systémového projektu MŠMT ČR UNIV je vytvořit v krajích fungující sítě škol, které díky nově vytvářeným vzdělávacím programům umožní nekvalifikovaným lidem rychle si doplnit kvalifikaci. Novinkou je fakt, že přitom budou uznány jejich již nabyté znalosti a dovednosti.

Projekt UNIV (Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení) realizuje Národní ústav odborného vzdělávání v Praze, vedle Jižních Čech se rozběhl i v Pardubickém, Zlínském, Karlovarském, Ústeckém a Olomouckém kraji. Loni  se oficiálně připojily také Moravskoslezský  a Liberecký kraj. Projekt je Spolufinancován  z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Cílem projektu je umožnit lidem dosáhnout na oficiální kvalifikaci při uznání jejich skutečných znalostí, nabraných v minulosti tzv. neformálním vzděláváním a informálním učením.

"Lidé se totiž během života často průběžně vzdělávají neoficiálními formami, znalosti při práci dokonce nabírají, aniž by si to sami nutně uvědomovali," vysvětluje hlavní manažerka projektu PhDr. Jana Bydžovská. Projekt UNIV podle ní napříště umožní zájemcům využít právě tyto jejich schopnosti, s využitím vytvořených vzdělávacích programů získat oficiální kvalifikaci a lépe se pak uplatnit na trhu práce.

Jižní Čechy a UNIV

Také Jihočeský kraj je v systému UNIV zapojen - v síti projektu tu pracuje celkem jedenáct středních průmyslových, odborných a integrovaných škol či učilišť, zapojily se do ní i Vyšší odborné školy.

Specifický je přitom návrat k celoživotnímu vzdělávání např. v oboru lesnictví, typickém právě pro oblast Jižních Čech. "V oboru lesnictví, respektive lesního hospodářství, podobný systém existoval, vzal ale zasvé při transformaci společnosti Lesy ČR," vysvětlil ing. Václav Kohout, CSc., ředitel VOŠ lesnické a SLŠ B. Schwarzenbergera v Písku. Kvalifikace pro dělnická povolání se podle něho následně dala získat v kurzech akreditovaných institucí, které však byly velmi rozdílné kvalitativní úrovně.

Při obecně klesajícím počtu žáků je podle hlavní manažerky projektu UNIV dr. Bydžovské zapojení do systémového vzdělávání dospělých pro školy také velkou šancí udržet zaměstnanost kantorů, i nadále využívat své materiální a personální kapacity. 

Kantoři se vzdělávají 

Realizátoři  projektu UNIV z Národního ústavu odborného vzdělávání Praha se tedy zaměřili na možnost vyššího zapojení středních škol a vyšších odborných škol do poskytování dalšího vzdělávání.  V každém ze zapojených krajů je vytvořena síť škol (vždy 11 škol, které vybral OŠ KÚ), jejichž pedagogičtí pracovníci  procházejí řadou vzdělávacích seminářů. Ty je připravují nejen na tvorbu programů dalšího vzdělávání, ale i na práci s dospělými, učí je využívat možnosti distančního či e-learningového vzdělávání a seznamují je s vhodnými postupy a přístupy v marketingu dalšího vzdělávání.

Do letošních letních prázdnin se těchto seminářů zúčastnilo 1 333 pedagogických pracovníků zapojených škol, vzdělávání ale pokračuje i se začátkem letošního školního roku. Získané znalosti zhodnocují účastníci seminářů v přípravě programů dalšího vzdělávání. Těch bude v projektu připraveno celkem 132, většina z nich je v současné době těsně před dokončením, tedy ve fázi posuzování sociálními partnery v daném regionu.

Začalo už také pilotní ověřování prvních vytvořených vzdělávacích programů s konkrétními  klienty z řad veřejnosti, a to na SOŠ a SOU v České Lípě, SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi, ISŠ-COP a JŠ s právem SJZ ve Valašském Meziříčí, SŠ služeb a CR ve Varnsdorfu, SOU služeb v Litvínově – Hamru, SŠ obchodní v Českých Budějovicích, SOŠ v Luhačovicích, SŠ v Třinci, SOŠ a SOU v Poličce, SŠ v Lomnici nad Popelkou; zúčastnilo se jej celkem 70 kandidátů, z nichž většina byla úspěšná a získala jednu či více dílčích kvalifikací.

Informační portál

Pilotní ověřování pro další kvalifikace bude realizováno v průběhu školního roku 2007-08. Zapojeným školám budou nabídnuty semináře pro dalších nejméně šest  kvalifikací. Od prosince by měl být  uveden do provozu také internetový portál, který bude poskytovat informace o nabídce vzdělávacích programů pro dospělé. Zájemci zde získají např. informace o tom, kde je který kurz realizován, jaký je jeho rozsah, jaké jsou vstupní požadavky na účastníky a jaká je cena kurzu.

„Tento portál by potom měl by být nalezen pod adresou www.univcz.cz a měl by odkazovat na portál Center uznávání v ČR, tj. na www.cucu.cz (centrum uznávání celoživotního vzdělávání), kde si již podle kraje každý najde, kde v kraji je dané centrum a jaké nabízí kurzy,“ vysvětluje Ing. Petra Hniličková, manažerka pro publicitu projektu UNIV.

Také proto, aby byly informace poskytované portálem stále aktuální, je nezbytné připravit pedagogické pracovníky zapojených škol na jeho obsluhu. Seminářem ovládání informačního systému pro školy prošel již kumulativně Zlínský, Pardubický, Jihočeský a Karlovarský kraj,  v říjnu jím projde ještě Olomoucký  a Ústecký kraj. „Kromě toho se nyní na podzim uskuteční i semináře oblasti kariérového poradenství pro dospělé,“ avizuje Helena Marinková z Národního ústavu odborného vzdělávání v Praze. 

Seznam škol v projektu UNIV v Jihočeském kraji

SŠ obchodní České Budějovice
SŠ České Velenice
SOU rybářské Třeboň
SŠ a VOŠ cestovního ruchu České Budějovice
SOŠ elektrotechnická, Centrum odb. přípravy  Hluboká nad Vltavou
SPŠ a VOŠ Písek
VOŠ České Budějovice
VOŠ lesnická a Střední  lesnická škola B. Schwarzenberga Písek
SŠ obchodu, služeb  a podnikání České Budějovice
VOŠ a SŠ -  Centrum odb. přípravy Sezimovo Ústí
VOŠ a Střední zemědělská škola Tábor



NÚOV

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.