NÚOV: Nezaměstnanost absolventů škol je nejnižší za posledních deset let

Wednesday, October 31, 2007 ·

V dubnu 2007 bylo pouze 25 028 nezaměstnaných absolventů škol a meziročně se jejich počet snížil o 24,3 %. Za poslední rok tak došlo k největšímu poklesu počtu nezaměstnaných absolventů od roku 1998. Ačkoli stále platí pravidlo, že čím vyšší vzdělání, tím nižší nezaměstnanost, nejvýraznější pokles míry nezaměstnanosti zaznamenali absolventi učebních oborů (o jednu třetinu). Vyplývá to z publikace Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním - 2007, kterou právě vydal Národní ústav odborného vzdělávání v rámci projektu VIP Kariéra, na nějž přispívá Evropský sociální fond. Podíl nezaměstnaných absolventů na celkové nezaměstnanosti v ČR činil v dubnu 2007 6,2  % a oproti loňskému roku klesl o 0,6 procentních bodů (p.b.). Nejnižší míru nezaměstnanosti vykázali absolventi vysokých škol – 2,4%, následováni velmi těsně gymnazisty – 2,5%. Absolventi VOŠ měli 4,8% nezaměstnaných, absolventi středních středních odborných škol s maturitou 6,5%, vyučení s maturitní zkouškou 8,7% a vyučení 8,9%. Největší skok od minulého roku zaznamenali vyučení, jejichž míra nezaměstnanosti se snížila o 4,7 p.b. a neliší se už tak výrazně od žáků, kteří získali maturitu na SOŠ. V porovnání s dubnem 2006 klesl podíl dlouhodobě nezaměstnaných absolventů (tedy podíl absolventů nezaměstnaných déle než šest měsíců k celkovému počtu nezaměstnaných absolventů škol). Zajímavostí v letošním roce je skutečnost, že podíl dlouhodobě nezaměstnaných absolventů tříletých učebních oborů klesl tak výrazně, že je srovnatelný s absolventy SOŠ s maturitou (42 %).

Míra nezaměstnanosti absolventů škol (duben 2007)

Výraznější pokles nezaměstnanosti u vyučených souvisí s rostoucí (a zřejmě dost často neuspokojenou) poptávkou z podniků a současně s klesajícím počtem žáků učebních oborů. Na celkové snižování nezaměstnanosti absolventů má vliv zlepšující se ekonomická situace ČR i fakt, že absolventi mají větší možnost pokračovat ve vzdělávání na vysokých školách. Podstatnou roli hraje i zvýšená nabídka nových pracovních příležitostí, kterou vytvářejí hlavně zahraniční investoři. Svědčí o tom fakt, že ke snížení došlo převážně v technických oborech.

Nejvyšší nezaměstnanost absolventů škol byla v letech 2000 - 2003

Nezaměstnanost absolventů škol sice souvisela s celkových ekonomickým vývojem, ale nekulminovala současně u všech druhů vzdělání. Gymnazisti měli nejvyšší míru nezaměstnanosti v roce 2000 (10,5%), následovali je vyučení v roce 2001 (32,7%). V roce 2002 dosahovala největších hodnot míra nezaměstnanosti u absolventů SOŠ s maturitou (20,8%) a u vyučených s maturitní zkouškou (25,5%). U absolventů VOŠ a VŠ byla nejvyšší v roce 2003: VOŠ (10,6%) a VŠ (6,7%). V následujících letech už počty nezaměstnaných absolventů škol klesaly: z 52 264 v dubnu 2003 na 25 028 ve stejném období roku 2007.

Přetrvávají rozdíly mezi obory

V porovnání s dubnem 2006 míra nezaměstnanosti u většiny kmenových oborů poklesla.

Dlouhodobě velmi nízkou nezaměstnanost mají zdravotnické obory. Výrazné zlepšení se už druhým rokem týká strojírenských oborů, což je dáno rozšířenou nabídkou pracovních míst hlavně v souvislosti se zahraničními investicemi, které vyžadují jednorázově větší počet pracovníků. Rovněž se zde projevuje ubývající počet pracovníků s touto kvalifikací ve vyšších věkových kategoriích (jak vlivem odchodů do důchodu, tak změnou kvalifikace).

Velmi dobré postavení na trhu práce mají rovněž absolventi elektrotechnických oborů středních škol. U absolventů VOŠ těchto oborů je však míra nezaměstnanosti absolventů mírně nadprůměrná. Stavební obory (hlavně učební) sice mají vyšší míru nezaměstnanosti, ale za poslední rok se snížila. Toto odvětví je charakteristické zaměstnáváním levné pracovní síly ze zahraničí díky oživení v odvětví.

Nadprůměrnou míru nezaměstnanosti vykazují absolventi zemědělských oborů i když i tady byl zaznamenám meziroční pokles. Zatímco mezi vyučenými je míra nezaměstnanosti jen lehce nadprůměrná, u maturantů je v porovnání s průměrem stále velmi vysoká a u absolventů VOŠ je dokonce dvojnásobkem celkové míry nezaměstnanosti za všechny skupiny oborů.

Za hlavní rozpor mezi vzdělávací nabídkou odborného vzdělávání a poptávkou na trhu práce bývá označována „nadprodukce“ absolventů ekonomických maturitních oborů SOŠ. Míra nezaměstnanosti v této kategorii ale není vysoká, ačkoli je zde připravován velký počet absolventů. V posledních dvou letech se sice poněkud zvýšila, ale přesunula se tak z nízkých hodnot k průměru. U absolventů nástavbových oborů po vyučení a absolventů VOŠ ekonomického zaměření naopak určité problémy s nezaměstnaností absolventů přetrvávají.

Zvýšenou míru nezaměstnanosti tradičně vykazují i vyučení ve skupině Gastronomie, hotelnictví a turismus. Ukazuje se, že nabídka volných pracovních míst je pro ně sice dostatečná, ale absolventi zřejmě nejsou spokojeni s pracovními či platovými podmínkami. Míra nezaměstnanosti i zde ve všech úrovních vzdělání meziročně poklesla, ale v relaci k celkové nezaměstnanosti (za všechny skupiny oborů) jsou hodnoty stále nadprůměrné. U vyučených zůstal stav nezměněn, u absolventů s maturitním vzděláním se situace mírně zlepšila, naopak u absolventů VOŠ se trochu zhoršila.

Nezaměstnanosti absolventů: vyučení, duben 2007, skupiny oborů kategorie H

p.b. - procentní bod


Přehled o nezaměstnanosti absolventů: SOŠ s maturitou, duben 2007 (skupiny oborů kategorie M)

  • Podrobnější informace naleznete v publikaci Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním – 2007, která je i na webových stránkách www.karieroveporadenstvi.cz.


  • Analýzy nezaměstnanosti absolventů škol jsou součástí systémového projektu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy VIP Kariéra, který je financován z Evropského sociálního fondu a rozpočtu ČR. Realizují ho Národní ústav odborného vzdělávání a Institut pedagogicko psychologického poradenství.

    • NÚOV už mnoho let provádí analýzy nezaměstnanosti absolventů škol, které jsou nyní využity v novém informačním systému ISA. Má pomoci žákům při výběru oborů a škol i učitelům při poradenské činnosti. Vše na adrese: www.infoabsolvent.cz



NÚOV

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.