MŠMT: K názvu diplomové práce Dušana Lužného

úterý 16. října 2007 ·

Náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro výzkum a vysoké školství Dušan Lužný byl v uplynulých dnech některými politiky a novináři kritizován za zkreslování názvu své diplomové práce. Protože docent Lužný pokládá jako aktivní vysokoškolský pedagog podobné obvinění za závažné, rozhodl se uvést celou věc na pravou míru. Dušan Lužný uvádí: "Ta práce je z roku 1987. Její celý název tehdy zněl: Počátky kritiky fráze v umělecké komunikaci jako sociologický problém s podtitulem Krausova kritika žurnalismu a odcizené komunikace ve světle marxisticko-leninské sociologické interpretace. Nejen, že je ten název příliš dlouhý, ale ona zmínka o marxismu-leninismu je prostě úlitba tehdejším poměrům na vysokých školách. Byl to vlastně jakýsi podtitulek, který jsem tam původně neměl a doplnil jsem ho až na návrh tehdejšího děkana. Stejně tak se vysokoškolskému oboru sociologie, který jsem vystudoval, muselo říkat "marxisticko-leninská sociologie". To adjektivum se pochopitelně také vypouští, v žádném životopisu nenajdete, že někdo vystudoval obor s tímto názvem. Každý, kdo tehdy studoval na vysoké škole, ví, o čem mluvím. Pokládám sice za svou chybu, že jsem v životopisu uvedl nepřesný název práce, ale žádné postranní úmysly jsem opravdu neměl. Omlouvám se všem, kdo se mým omylem cítí dotčeni. Ten originální název i s podtitulkem ale neodpovídá obsahu mojí práce. Navíc je tak dlouhý, že ho ani nikdo z novinářů, kteří o tématu psali, neuvádí přesně. Já sám jsem se musel podívat na internet do katalogu knihovnu Masarykovy univerzity, jak vlastně zní."

MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.