Josef Duhajský: Videa z internetu do výuky podruhé

středa 31. října 2007 ·

Na stránkách České školy bylo téma použití videa z internetu ve výuce už vícekrát skloňováno. Sám se k němu zde vracím podruhé, a protože se mi poslední dobou zdá, že méně je někdy více, pokusím se vám předložit několik málo tipů, které byste mohli využít především v hodinách fyziky.

Týden vědy a techniky se nám rychle blíží, takže nejprve bych si vás dovolil upozornit na možnost sledování Týdne vědy a techniky živě na internetu. Pokud jste přehlédli stejnojmenný článek na webu časopisu 21. století, vězte, že on-line přenosy některých přednášek bude možné sledovat na adrese prenosy.cesnet.cz/. Na webu videoserver.cesnet.cz, kde najdete odkaz na sledování přenosů přednášek, stojí za připomenutí i odkaz videoarchiv (o kterém jsem se už na stránkách České školy zmiňoval ve svém  předchozím příspěvku věnovaném využití videa z internetu ve škole ) a též mě zde zaujala zmínka o vyhledávači videa na internetu, který sdružení CESNET vyvíjí společně se společností Jyxo

Nevím, kolik trpělivosti prokazujete vy při hledání fyzikálních či jiných vhodných videí do výuky na video.google.com nebo na www.youtube.com, ale já v tomto směru moc úspěšný nejsem. Občas něco objevím omylem; například při pátrání po „hurricane balls“ jsem narazil na webových stránkách kolegy Jiřího Válka na odkaz Fyzika na serveru YouTube a jiných. Můžete jím vyhledaná videa zkusit použít ve svých hodinách, ale obávám se, že i na jeho odkazníku na fyzikální videa se projevuje známá „bolest“ internetu, a to nefunkčnost odkazů po uplynutí nějaké doby. Stránky Jiřího Válka vás mohou inspirovat i jinak, obzvlášť učíte-li fyziku. Jen nevím, zda o mou „reklamu“ vůbec stojí. 

Prohledávání velkého množství videí na Googlu či YouTube není příliš efektivní, což si troufám soudit nejen podle sebe. Proto je potěšitelné, když vás někdo upozorní na „cílenější“ vyhledávač, jako se tu před začátkem tohoto školního roku povedlo kolegovi Wagnerovi v článku „ ScienceHack.com: vyhledávač "vědeckých" videí “. Adresu sciencehack.com rozhodně neškodí připomenout. 

Dalším tipem, který vám nabídnu, může být to, že když se vám podaří nějaké vhodné video objevit (například www.youtube.com/watch?v=eeYRkW8V7Vg), hodí se prohlédnout i „příbuzná“ videa (viz obrázek):

 

A pro jistotu dodávám, že video jde zvětšit na celou obrazovku (obdélníček vpravo dole pod videem), což je vhodné využít při promítání videa celé třídě pomocí datového projektoru, i když kvalita obrazu se tím pochopitelně zhorší. 

Tuto možnost zdůrazním ještě v dalším konkrétním tipu: „Podívejte se, jak meteorit vyhubí život na Zemi“. V tomto článku na Technetu najdete kromě zajímavého komentáře i video, kterým vaše žáky určitě zaujmete. Pokud ho budete chtít zvětšit na celou obrazovku, musíte ho otevřít na YouTube (www.youtube.com/watch?v=QlYmO4S_Dkk&mode=related&search). 

Přidám ještě jeden konkrétní tip: www.fotonmag.cz/zajimave-vyuziti-led/led-osvetlene-pedaly-kola/, který jistě dokážete (pokud budete chtít) didakticky využít sami. A opět doporučuji prozkoumat adresu www.fotonmag.cz důkladněji. Možná tam opět naleznete další inspirace do hodin fyziky, nejen zajímavé osvětlení pedálů kol. 

Tak toho nakonec zas úplně málo nebylo, ale hlavně ať je vám alespoň něco z toho, co jsem vám dnes předložil, ve výuce trochu užitečné.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.