Jan Wagner: Podle Hospodářských novin má MŠMT bez vedení potíže s ESF i s lidmi

středa 24. října 2007 ·

Ministerstvo školství po odchodu ministryně Dany Kuchtové má podle úterního článku v HN stále velké problémy. Téměř 60 miliard korun z ESF z již schváleného programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost se může zdržet v bruselské pokladně kvůli nedostatku lidí, kteří by zvládli rozdělování evropských peněz a především hodnotit i návrhy českých žadatelů.

Daniela Rázková, ředitelka odboru, pro HN uvedla: Stále hledáme odborníky, přijmout bychom chtěli zhruba dvacet nových lidí. Z odboru, který má na starosti evropské fondy, odešlo ještě za Kuchtové v tomto roce šestnáct lidí (odchody úředníků navíc stály MŠMT přes osm set tisíc korun na odstupném) kvůli konfliktu bývalé ministryně školství s náměstkem Markem Morou, který na funkci v červenci rezignoval.

Roman Hvězda, jeden z členů někdejšího Morova týmu, v HN tvrdí: Už v dubnu jsme upozorňovali, že podle studie Ernst and Young budeme na bruselskou administrativu potřebovat přes stovku lidí. Ti mají komunikovat s Bruselem, psát výzvy pro žadatele, hospodařit s penězi, hodnotit projekty. Naše návrhy na nábor lidí však byly zastaveny. Dívat se na to, jak se řítíme do problémů, jsem nechtěl, a proto jsem odešel.

Hvězdovy výroky ale usíme brát s určitou rezervou, Morův tým je spoluodpovědný za dosavadní odklady schválení operačních programů.

Pracovníci MŠMT se za této situace chytají i stébla: na semináři pořádaném ministerstvem školství v Praze 9. 10. 2007 v rámci Lisabonské konference 2007 překvapivě informovala Mgr. Barbora Hošková z MŠMT, že ještě není podepsána smlouva na dodávku monitorovacího informačního systému a že první žádosti bude možné podávat až po jeho dodávce za zhruba 5 měsíců a jejich vyřízení potrvá zhruba dalších 7 měsíců (tedy první dotace by dorazily příjemcům nejdříve za rok). Tuto informaci nám jen částečně vyvrátil náměstek Martin Tichý, který uvedl, že se na počátku prosince 2007 sejde monitorovací výbor a v této věci rozhodne. Nedodaný software by ale neměl být podmínkou pro podávání žádostí.

Podle bývalé ministryně Dany Kuchtové ale není situace na ministerstvu vážná: Tady je jediný problém, a to je, že pověřený náměstek nemá všechny pravomoci ministra a nemůže předkládat na vládu dokumenty. Nepříjemná je ale situace vůči Bruselu.

Resort je ale již třetí týden bez vedení. Podle ČTK chce člen předsednictva Strany zelených Dušan Lužný i nadále usilovat o funkci ministra školství. Lužný v úterý uvedl, že se nevzdává, protože vnímá silnou podporu Republikové rady Strany zelených i poslaneckého klubu.


 



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.