Jan Wagner: Ministryně školství stále v zájmu médií

úterý 2. října 2007 ·

Po ohlášení plánované resignace jsou ministryně školství Dana Kuchtová a její náměstek Jaromír Soukup stále v zájmu médií. Připomeňme si poslední rozhovory a články. Josef Petrů se v pondělním článku S týdnem v zádech: Jihočeská matka to vzdala jen dočasně. dopouští řady nepřesností a prezentuje i dávno vyvrácené lži: Ve středu podá demisi a nerozmyslí si to, jak jí nabádají někteří z vlivné  republikové rady Zelených v čele s radikálem Stropnickým. (…) O nutnosti odchodu Kuchtové z vlády není pochyb: řídit ministerstvo neuměla, vědu může její nekonání připravit o miliardy, školy všech stupňů nepociťují, že by jejich ministerstvo vědělo skutečně co chce a kam má směřovat. Ale Kuchtová sama za to nemůže. Stejnou měrou nese zodpovědnost její předchůdkyně Petra Buzková, která měla správu ministerstva školství čtyři roky ve třech vládách. Proč nejmenuje jako viníka i bývalou ministryni Kopicovou a její odborníky není jasné. Další komentář Josefa Petrů je jen bulvární snůškou spekulací: Jak bylo vidět ve včerejších Otázkách  V. M. ve veřejnoprávní televizi, paní Dana se oklepala rychle. Vědoma si toho, že v politice zdaleka nekončí. Bude se stůj co stůj snažit dostat v příštích volbách do sněmovny. A jistě si bude moci vybrat i nejnadějnější  volební obvod, což ji Bursík bez ohrožení vlastních šancí jistě slíbil. Za klid ve vlastní partaji. Již skoro exministryně doporučila  i svého nástupce. Zda páně Lužného Zelení nakonec schválí, uvidíme. Dana Kuchtová  chce navíc v nějaké pozici ve vztahu k ministerstvu zůstat. Slabá není ani v pozici klíčové „jihočeské matky“. Zmíněný pořad Otázky Václava Moravce naleznete pro srovnání na webu České televize.

Článek ministryni věnuje i pondělní vydání týdeníku
Respekt, kde Silvie Lauder pod titulkem Tvrdý pád Kuchtové uvádí informace o odporu proti náměstkovi Jaromíru Soukupovi: Ten vadil premiérovi pro své kontakty s poradcem Jiřího Paroubka Tvrdíkem a odborníky dráždil tím, že kvůli sporům s ním odcházeli z ministerstva zkušení úředníci. „To je člověk, za něhož se nemohu postavit,“ říká člen předsednictva zelených Martin Ander. „Jeho chování je naprosto neslučitelné s politikou, kterou reprezentují zelení.“ Ono neslučitelné chování předvedl náměstek podle Andera třeba na jednání sněmovního školského výboru, kdy reagoval na kritiku šéfky lidoveckých poslanců Michaely Šojdrové větou, že za to jeho mediální agentura Médea vypoví smlouvu KDU-ČSL. Dana Kuchtová Soukupa odmítla odvolat i přes výzvu svého předsedy Bursíka. Připomeňme, že Jaromír Soukup byl daňovým poradcem právě Martina Bursíka. Zvýrazněný text pak je jen těžko uvěřitelný.

ČTK konstatuje, že Soukup čelil kritice i dříve, jako majitel mediální agentury Médea byl v tisku obviňován z toho, že svoji agenturu využil k propagaci úřadu. S Bursíkem dlouhá léta úzce spolupracoval, podle Kuchtové se však jejich názory v poslední době rozešly. Soukup pomáhal zeleným s financováním kampaně, která je loni v létě vynesla do sněmovny.  Jaromír Soukup pak sám řekl v pondělním diskusním pořadu Studio Česko o své resignaci: Myslím, že to bylo na místě. Moje osoba evidentně byla překážkou koaličním partnerům i části Strany zelených a paní mistryni jsem navrhl, že svoje působení na ministerstvu ukončíme dohodou, a tak se i stalo. Ve čtvrtek jsme se dohodli a k dnešnímu dni jsem už exnáměstkem. Záznam je k dispozici jako stream i ke stažení. Web MŠMT o této resignaci stále mlčí, ale na to jsme si již zvykli. Zajímavá je na MŠMT oblast veřejných zakázek, do které Soukup výrazně zasáhl, ukázkovou ukázkou jeho působení je i marginální causa nákupu ojetých automobilů. Soukupův odchod komentuje iDNES.cz v článku Náměstek Soukup už na ministerstvu školství skončil, iHNed.cz v článku Soukup potvrdil odchod z ministerstva a server Novinky.cz v článku Náměstek Soukup skončil na ministerstvu školství.





Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.