Jan Wagner: Jak to dělají jinde: komunitní malajský vzdělávací portál SMJK

Tuesday, October 9, 2007 ·

Školský vzdělávací a informační portál EDU.CZ stál daňové poplatníky do konce loňského roku 26,5 milionu korun a neobsahuje žádné vzdělávací materiály. Jen jeho hosting a technická správa stojí měsíčně dalších 160 tisíc a zřejmě další statisíce spotřebují hrubé mzdy personálu a s nimi související náklady. Chceme proto ÚIV jako řešiteli pomoci, stejně jako jeho portálovému realizačnímu týmu, koordinačnímu týmu, redakčnímu týmu i řídícímu výboru a jeho poradní skupině, a proto ukážeme v tomto seriálu, jak to dělají jinde. Začneme v Malajsii…  Komunitní vzdělávací portál SMJK (Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan) je určen pro 78 škol se 110 000 žáků a 7000 pedagogů čínských národních pětiletých škol druhého stupně, které navazují na šestiletý první stupeň. Portál zřídil SMJK Council (založený v květnu 1994), v dnešní podobě běží více než rok a jeho cílem je především:

  • zprostředkovat komunikaci mezi SMJK školami, jejich učiteli i žáky,
  • poskytovat a sdílet vzdělávací zdroje pro výuku,
  • poskytovat služby a školení uživatelům.

Mezi školám poskytované služby patří webhosting s 1 GB prostoru pro školu, každý uživatel získá 15MB e-mailovou schránku a přístup ke sdíleným zdrojům, kde jsou:

Tvůrci portálu začínají využívat nástroje a služby takzvaného Web 2.0: podcast, videopodcast, úložiště Flickr nebo YouTubeblogy.



Zajímavé jsou náklady na provoz portálu, zatím byly celkové náklady 1,3 milionu korun, z toho byla necelá třetina za jeho pořízení a roční provoz nyní stojí zhruba 200 tisíc korun bez nákladů na práci správce portálu, který pracuje na plný úvazek. Školy na provoz přispívají ročním poplatkem podle velikosti školy ve výši zhruba 3500-5000 korun.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.