Jan Wagner: Další personální jatka na MŠMT? Náměstek Jaromír Soukup resignoval...

pondělí 1. října 2007 ·

Situace na MŠMT je nepřehledná a koaliční Strana zelených je v otázce dalšího postupu nejednotná. To, že náměstek Soukup nechal školy na holičkách v zajištění konektivity, je v dané situaci jen marginální problém. Kritickým místem MŠMT je dlouhodobá netransparentnost a nedostatek základní slušnosti vůči školám. Podle ranní telefonické informace ze sekretariátu náměstka, Jaromír Soukup resignoval. Tiskový odbor nebyl schopen tuto informaci potvrdit a doplnit další informace. Po ohlášení resignace ministryně školství Dany Kuchtové se sice jeho resignace očekávala, přesto u obou překvapuje tak rychlé vyklizení pozice. Kritika jejich práce byla v řadě bodů neoprávněná.

Podle dnešní MFDnes chce část Strany zelených odejít z vlády spolu s ministryní Danou Kuchtovou. Konkrétně představitelé zelených Libereckého kraje nevidí důvod, proč by měla jejich strana po odchodu Kuchtové nadále zůstat ve vládní koalici s ODS a lidovci. Aby k tomu nedošlo, ještě vyzývají Danu Kuchtovou, aby svou rezignaci zvážila. Ta však rozhodnutí podat demisi už měnit nejspíš nehodlá. „Vyhrocovat situaci nebylo mým cílem, proto odcházím,“ prohlásila včera v České televizi.

Představitelé zelených Libereckého kraje si podle MFDnes myslí, že ministerstvo školství není v žádné skutečné krizi a že pád ministryně je pouze důsledkem mocenského boje. Navíc šéf tamní krajské organizace Jiří Korytář míní, že nejde jen o miliardy z Evropské unie: „Jedním z důvodů odchodu je také zájem Kuchtové o peníze směrované na přípravu mistrovství světa v klasickém lyžování, které se má uskutečnit v roce 2009 v Liberci. Tyto peníze začaly podléhat mnohem větší kontrole než v minulosti. To pak vyvolalo jeden z tlaků na její odvolání.“

Podle deníku Právo představitelé zelených Libereckého kraje dokonce navrhnou v neděli sedmého října na Republikové radě Strany zelených vypovězení koaliční smlouvy a odchod zelených do opozice v případě, že Dana Kuchtová skutečně rezignuje. Podle informací Práva to mezi zelenými teď vře. Části z nich se údajně nelíbí, že musejí voličům vysvětlovat, proč se strana transformovala na odnož občanských demokratů. „Zároveň udělujeme žlutou kartu předsedovi zelených Martinu Bursíkovi za jeho přístup k situaci okolo Dany Kuchtové. Ten vynikne obzvláště při vzpomínce na jeho osobní loajalitu vůči vládní koalici v souvislosti s vyšetřováním Jiřího Čunka,“ sdělili včera médiím v oficiální zprávě představitelé zelených v Libereckém kraji. „Navíc předseda Bursík nesdělil žádné věcné důvody, které by rezignaci Dany Kuchtové odůvodňovaly,“ rozhořčují se liberečtí zelení.

Odstupující ministryně školství navrhuje, aby se novým ministrem stal její dosavadní náměstek a stranický kolega Dušan Lužný či poslankyně zelených Olga Zubová. „Pan docent Lužný kandidaturu zvažuje,“ uvedla Kuchtová včera v ČT. Podle deníku Právo se zdá, že tandem Kuchtová-Lužný dál povede resort, jenže v obráceném pořadí. Pokud by Dana Kuchtová v úřadu zůstala jako poradkyně svého dosavadního podřízeného, nemohli by lidovci či ODS proti Kuchtové otevřeně zasáhnout, jen zákulisně. Za absurdní považuje Kuchtová spekulace, že by se do čela resortu školství vrátila její předchůdkyně Miroslava Kopicová, nynější poradkyně premiéra Mirka Topolánka.

Podle Lidových novin po včerejších prohlášení Kuchtové rázem poklesly akcie senátora Jiřího Zlatušky, bývalého rektora UK Ivana Wilhelma či šéfa stranické revizní komise Radana Večerky, o nichž v této souvislosti média spekulovala. První dva místopředsedkyně zelených dokonce výslovně odmítla.

Jaromír Soukup měl kromě jiného na starost i uzavření smlouvy o dodávce konektivity pro školy v letošním roce. Od června na jakékoli naše dotazy v této věci nereagoval a odpověď jsme neobdrželi ani od tiskového odboru MŠMT. V těchto dnech na více než 3500 škol přichází nová nabídka O2 Telefonica s informací, že stávající smlouva končí k 31. říjnu. To, že MŠMT samo o stavu školy neinformovalo, je zcela nepřijatelné a vysloveně neslušné. Úřednická zpupnost a neschopnost vedení MŠMT vyžaduje ostrou reakci nejen škol samotných, ale i zřizovatelů a jejich organizací.

Do škol došlá nabídka je podle prvních informací zcela cenově nepřijatelná a budeme se jí věnovat v nejbližších dnech v samostatném článku.





Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.