Irena Dolejší: Tvořivé myšlení do škol – další kroky

čtvrtek 18. října 2007 ·

Univerzita J. A. Komenského, která je řešitelem projektu „Podpora tvorby a zavedení školních vzdělávacích programů s komponentou tvořivého myšlení“, od 3. 9. 2007 začíná ve spolupráci s pedagogy za podpory Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR realizovat tento projekt v dalších navazujících krocích na 25 vybraných ZŠ na území celé ČR kromě Prahy.

Konkrétně se jedná o zadání Ravenova testu na všech pilotních ZŠ v 6.třídách, pomocí kterého je možno zjistit nejenom úroveň tvořivého myšlení žáků v této věkové kategorii, ale i jádro jejich inteligence, které se projevuje nejvýrazněji jako schopnost vyvozování vztahů.

Ravenův test  přispívá k hlubšímu poznání jak lidské individuality, tak i obecných zákonitostí psychiky. Raven zvolil za elementy jednoduché geometrické obrazce a tím docílil nezávislosti na znalosti jazyka a čísel, včetně číselných operací. Jeho úlohy jsou intelektuálně podnětné, vypracování testů budí u většiny žáků příjemné pocity a dojmy, zejména z toho důvodu, že každý má příležitost k dobrému výkonu, bez ohledu na prospěch a vzdělání, kterého se mu dosud dostalo.

Ravenův test ukáže na nevyužité možnosti u žáků s tím, že jejichž rozumové schopnosti by se mohly rozvíjet daleko lépe než dosud. Pomocí něho diagnostikujeme nejen dosaženou úroveň, ale i další možný rozvoj žáků. Celkové vyhodnocení tohoto testu plánujeme do konce října tohoto roku, včetně jeho analýzy. Výsledky se závěry budeme prezentovat na našich www stránkách.
 
Dalším krokem realizovaným v rámci projektu od září 2007 je vysvětlit, popsat a naučit vybrané pedagogy z pilotních ZŠ využívat myšlenkových a pojmových map v učebním procesu. Je to tvořivý nástroj, pomocí kterého můžeme přehledně zaznamenat strukturu řešeného obsahu učiva  z hlediska jeho prvků, vzájemných vazeb a doplňujících popisů včetně obrázků, s možností jejich propojení na pracovní a metodické listy. Řešitelé vypracovali desítky těchto map pro jednotlivé předměty k současnému schválenému učivu pro ZŠ, které je možno individuálně začít využívat v jednotlivých vyučovacích hodinách.

Univerzita J.A.Komenského zakoupila software pro tvorbu myšlenkových i pojmových map s tím, že je v současné době pedagogové pilotních ZŠ mohou využívat pouze ve formě prezentace již hotových map k vybranému současnému učivu. Po prvním absolvovaném jednodenním semináři na podzim tohoto roku bude zajištěna možnost tvůrčí práce proškolených pedagogů s těmito mapami přímo na každé pilotní ZŠ podle jejich potřeb a schopností žáků.



Irena Dolejší

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.