ČTK: Jak na Internet?

pondělí 29. října 2007 ·

Školy si nyní zajišťují připojení k Internetu nejrůznějšími způsoby. Některá školská zařízení jsou připojena do městských sítí, jiná si vybírají dodavatele obtížně a bohužel bez jakékoli metodické pomoci od MŠMT nebo krajského úřadu či zřizovatele. A všechny školy a krajské úřady stále marně čekají na slíbené podrobnější informace MŠMT o čerpání dotace 70 milionů z rozpočtové rezervy. Podle informací ze čtvrtečního invexového ICT fóra 2007 byl materiál před podpisem první náměstkyně MŠMT. O situaci informovala i ČTK ve zprávě Některé školy hledají nový způsob připojení k internetu, kde se objevila opět řada nepřesností. Faktem je, že společnost Telefónica O2 využila svého  časového náskoku oproti konkurentům a zřejmě udrží většinu ze zhruba 3500 škol, přestože její primární nabídka byla předražená a vůči školám i v podstatě nekorektní. Konkurence většinou zaspala a větší poskytovatelé připojení reagovali pozdě, školský segment zřejmě není dosatečně lukrativní.  

Situace není jednoduchá a řada škol má diametrálně odlišné podmínky, zpráva ČTK uvádí:

Například Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Nymburku se konec placeného internetu nijak nedotkne, protože má smlouvu s místní společností Licanet, která škole poskytuje internetové připojení zdarma. Budova učiliště je totiž nejvyšší stavbou v Nymburku a společnost její střechu využívá na oplátku pro umístění svých antén. Ve slevu z podobného důvodu doufá třeba i základní škola v Jablonci nad Nisou - Vrkoslavicích.

Další školy využívají připojení k městským sítím. Například některé školy v Karlovarském kraji nebo na Vysočině. V Jihlavě magistrát už před časem začal zavádět metropolitní síť, na níž jsou školy od loňska postupně připojovány. Náklady na připojení hradí město, školy neplatí nic. V Plzni se letos dokonce podařilo propojit školy optickou metropolitní sítí. Školy tam mají internet centrálně, peníze na něj dostávají od města jako součást příspěvku na provoz.

Na druhé straně spektra podle statistiky ale společnost Telefónica O2 k 31. prosinci 2006 připojovala zhruba 300 škol pevnou linkou s kapacitou menší než 256 kbps. Je otázkou, zda se v průběhu roku jejich situace změnila. Menší rychlost připojení než 256 kbps pak mělo celkově 31  % škol.

Výběr dodavatele není určitě jednoduchý a záleží na regionu. Ale i při omezeném výběru v konkrétním místě je třeba vzít v úvahu nepřetržitý vývoj v pokrytí a nebát se přejít k výhodnějšímu poskytovateli. Pro základní srovnání tarifů můžete použít tabulek na serveru LUPA:

A jaká je rozumná cena? Rozptyl nabídky je velký a jen obtížně se generalizuje. Ale za kapacitu linky do 256 kbps by škola nebo obecně malá škola za jakékoli připojení by neměla platit více než 1000-1200 Kč měsíčně, neomezené ADSL připojení 2-8 MBps vhodné pro školy se dá pořídit již za 1000-2200 Kč měsíčně.

Jak je na tom vaše škola?




redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.