Petr Kolman: Informace o školních výsledcích

čtvrtek 13. září 2007 ·

Dotaz: Pane právníku může profesorka odpírat říct mému synovi, jak mu dopadla písemná práce? Údajně postupuje tak, že například opraví pět písemek zaráz (až se jí nakupí), aby prý ušetřila čas. Musí mít matka plnou moc od dospělého syna (18 a půl roku), aby mohla dostat informace, jak se ve škole (soukromá SŠ) učí?

Odpověď: 

Dle ustanov. § 21 odst.1 písm. b) školského zákona platí, že žáci a studenti mají právo na informace o průběhu a výsledcích svého vzdělávání. Řádným naplněním tohoto požadavku – zejména v oblasti školních výsledků - je, že žákům jsou informace poskytovány průběžně nikoliv naráz po určitém časovém úseku (v krajním případě až na vysvědčení). Není tedy správný postup, pokud učitelka opraví všech pět písemek zaráz (až se jí, jak píšete tzv. nakupí) a pak teprve sdělí žákům výsledky.

Na to, aby se tak nedělo, by měl dohlížet ředitel školy.

K druhé části dotazu:

Na výše zmíněné informace podle § 21 odstavce 1 písm. b) mají v případě zletilých žáků a studentů právo také jejich rodiče, popřípadě osoby, které vůči zletilým žákům a studentům plní vyživovací povinnost. Jelikož máte právo na informace přímo ze zákona, plná moc od syna - studenta zde není zapotřebí. V jedné z minulých poraden jsme, žel, uvedli chybný údaj, že je nutná plná moc. Za omyl se čtenářům omlouváme.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.