MŠMT: Veřejná konzultace „Školy pro 21. století“

čtvrtek 13. září 2007 ·

Evropská komise v červenci t.r. zahájila veřejnou konzultaci na téma „Školy pro 21. století“. Touto konzultací Evropská komise navazuje na své aktivity podporující členské státy v dosahování cílů Lisabonské strategie skrze pracovní program „Vzdělávání a odborná příprava 2010“ a skrze nový program celoživotního učení, které problematiku škol zatím uceleně neřešily. Narozdíl od těchto iniciativ, které se zabývají více odbornou přípravou a vysokoškolským vzděláváním, se konzultační dokument „Školy pro 21. století“ zaměřuje na systémy a instituce povinného vzdělávání.

Evropská komise se rozhodla zahájit tuto veřejnou konzultaci ve snaze zjistit, ve kterých ohledech by mohla Evropské unie účinně pomáhat členským státům při modernizaci jejich vzdělávacích systémů. Konkrétně v ní respondenty vyzývá, aby 1) označili kroky, které jsou v podmínkách jejich země nezbytné, aby se zajistilo, že školy budou poskytovat vzdělávání v kvalitě nutné pro 21. století, a 2) označili ta hlediska školního vzdělávání, v jejichž případě by mohla spolupráce na úrovni Evropské unie pomoci členským státům při modernizaci jejich systémů. Konzultační dokument Komise vymezuje řadu relevantních témat významných pro školy v členských zemích, např. škola rozvíjející úplnou škálu klíčových schopností, příprava na celoživotní učení, škola jako přispěvatel k udržitelnému hospodářskému růstu, škola reagující na potřeby všech, příprava na aktivní občanství, podpora a vzdělávání učitelů, atd. Komise vyzývá k zaslání příspěvků, ve kterých by respondenti využili tyto tématické rámce.

V souvislosti s veřejnou konzultací „Školy pro 21. století“ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky také vyzývá širokou veřejnost k zasílání příspěvků k vymezeným tématům konzultačního dokumentu (viz webové stránky Evropské komise http://ec.europa.eu/education/school21/index_cs.html). Příspěvky můžete zasílat nejpozději 15. října 2007 elektronickou poštou na adresu eac-schools-consult@ec.europa.eu v libovolném úředním jazyce EU (včetně českého jazyka) v rozsahu nejvýše 4 stránek formátu A4 (velikost písma 12), přičemž na začátku příspěvku uveďte své jméno, případně i název organizace, kterou zastupujete, a důvod svého zájmu o školství (např. rodič, žák, učitel, atd.). Přijetí příspěvku Vám bude potvrzeno.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.