MŠMT: Evropské peníze NEJSOU v ohrožení - Dana Kuchtová odmítá politicky motivovanou kampaň proti své osobě

pátek 14. září 2007 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová odmítá politicky motivovanou kampaň, která je v těchto dnech vedena proti jejím krokům v čele resortu i proti ní osobně. Čerpání evropských peněz pro české školství není nijak ohroženo a celé nedorozumění bude vyřešeno maximálně v horizontu několika týdnů. Za medializovanou kritikou organizačních změn, jež ministryně učinila kvůli zefektivnění přípravy čerpání prostředků ze strukturálních fondů, stojí ve skutečnosti politické a také ekonomické zájmy určitých skupin. Připomínáme, že v rámci dvou operačních programů Vzdělávání pro konkurenceschopnost (VpK) a Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI) se rozděluje dohromady téměř 130 miliard korun.

V souvislosti s VpK mohl sice u Evropské komise vzniknout mylný dojem, že CzechInvest bude zprostředkovatelským subjektem, ale ve skutečnosti tomu tak není, nikdy nebylo a ani být nemělo. Agentura CzechInvest měla od počátku zajišťovat výlučně administrativní část agendy, přičemž celý proces rozhodování jako takový by se nadále odehrával na půdě MŠMT.Nikdy jsem ani na vteřinu neuvažovala, že bych si nechala vzít nějaký operační program,“ říká ministryně Kuchtová. Sám ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) od samého počátku zapojení CzechInvestu vehementně doporučoval z titulu své funkce. Je proto paradoxní, když jeho straničtí kolegové rozhodnutí ministryně Kuchtové kritizují.

Dalším důvodem pro navázání spolupráce s CzechInvestem byla snaha ušetřit státní rozpočet dalších zbytečných výdajů na úředníky. Náměstek ministryně Jaromír Soukup, který má problematiku strukturálních fondů po organizačních změnách na MŠMT nově na starosti, k tomu podotýká: „Zjistil jsem katastrofální nepřipravenost celé agendy a doslova chaos v útvarech, které se otázkou fondů dosud zabývaly. To je výsledek práce mých předchůdců. Nákup administrativních služeb u zkušeného CzechInvestu mi za této situace připadal výhodnější než přijímání stovky nových úředníků.“

Díky politickému tlaku ze strany koaličního partnera se nakonec CzechInvest nebude podílet ani na pouhé administraci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (VpK). Zpoždění, které v důsledku vynucené změny vznikne, naštěstí není natolik závažné, aby čerpání prostředků jakkoliv ohrozilo. Druhý operační program, Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI), se však bez pomoci CzechInvestu už neobejde, chceme-li se vyvarovat kritiky stavu příprav ze strany Bruselu, ke které opakovaně docházelo ještě za úřadování předchůdců náměstka Soukupa. Na něm teď leží úkol vypořádat se s novou situací.

Jaromíra Soukupa jsem pověřila problematikou strukturálních fondů především z toho důvodu, že nedobrý stav přípravy operačních programů potřebuje zkušené manažerské vedení,“ vysvětluje ministryně Kuchtová. „Pokládám proto osobní útoky paní poslankyně Šojdrové na náměstka Soukupa za naprosto kontraproduktivní a lidsky mě nesmírně mrzí.“



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.