Jan Wagner: Evropský sociální fond: letos školy neuvidí nejspíše ani findu 2.

pátek 14. září 2007 ·

Když jsem před téměř pěti měsíci (!!!) psal první článek s tímto titulkem, stále jsem ještě doufal, že se mýlím. Opak je však pravdou. Letos školy neuvidí z ESF díky neschopnosti celého MŠMT a samozřejmě i celé Topolánkovy vlády určitě ani findu. Nazrál snad již okamžik, kdy začneme křičet hesla jako: „Vyžeňte tu neschopnou pakáž z Karmelitské…"?!

Perex je možná poněkud bulvární, ale trpělivost škol není bezmezná. Lidové noviny přinesly včera na titulní straně článek s výmluvným titulkem Plán ministryně školství na čerpání peněz z Bruselu zkrachoval. Bruselská centrála zastavila schvalovaní operačního programu MŠMT Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který měl českým školám v letech 2007-2013 přihrát přes šedesát miliard korun. Obavy, které vyslovila Michaela Šojdrová, poslankyně a místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu,  na počátku záři se tak zčásti naplnily. I pro laika je na první pohled nepochopitelné, že MŠMT uzavřelo koncem srpna smlouvu o řízení operačního programu s agenturou CzechInvest.

Michaela Šojdrová poté přímo vyzvala ministryni Danu Kuchtovou k rezignaci. Podrobnosti si přečtěte v Rozhovor u s poslankyní Michaelou Šojdrovou ze 7. září na programu ČRo 1 - Radiožurnál v podvečerním pořadu 20 minut Martina Veselovského. Když přišlo od Evropské komise rozhodnutí o pozastavení schvalování, Dana Kuchtová obrátila a smlouvu s CzechInvestem zrušila: „Ustoupila jsem, ale chyba to nebyla." Podle LN Michaela Šojdrová nadále ministryni kritizuje: „Neuznala, že to byla chyba. Nechtěla ani přiznat důsledky, které to má. Dělá špatná rozhodnutí." Situací se ve středu také zabýval školský výbor sněmovny na svém pravidelném zasedání.

Podle LN šéfa CzechInvestu Romana Čermáka nové rozhodnutí Kuchtové o zrušení smlouvy nepřekvapilo: „Byl jsem spíš překvapený předtím. Naše agentura byla brána jako řešení na poslední chvíli. Jasně jsem říkal, že tedy v takovém případě potřebujeme nutně znát detaily. Jestli se teď vymyslelo nové řešení na poslední chvíli, tak říkám, že to problém neřeší."

Podle čtvrtečního článku Elišky Bártové Evropské miliardy pro školství jsou v ohrožení ale Dana Kuchtová přinejmenším podivně komentuje skutečný stav operačních programů „Je to otázka 14 dnů, kdy se proces schvalování znovu rozjede. Nic to neznamená. EK sice uvolní peníze, až budou schváleny všechny programy, ale tento je - i přes toto zdržení, stále premiantem. Ostatní resorty nemají ještě schváleny řady programů. Na nás se v tomto případě čekat nebude." Realita je ale přesně opačná! Školství bude čekat stejně jako dosud již tři čtvrtě roku jen a jen na bezchybný výsledek práce MŠMT, které v příštích dnech čeká audit z ministerstva financí, který má zkoumat jeho připravenost na čerpání z ESF. Je tedy otázkou, jaký výsledek auditu si vlastně máme přát.

Personální situaci na MŠMT popsala nepřímo Michaela Šojdrová ve výše zmíněném rozhovoru: „Protože již v tom týdnu na konci srpna probíhaly na ministerstvu školství určité změny oproti původním dohodnutým implementačním materiálům, tedy organizaci toho, jak mají evropské fondy být spravovány, tak paní ministryně mně předala materiál, který mám tady s sebou, který byl schválen jednadvacátého srpna a jmenuje se Implementace strukturálních fondů. Z toho vyplývá organizační struktura, kde fondy měly být spravovány takzvanou skupinou šest pod řízením vrchního ředitele podléhajícího přímo ministryni. V rozporu s tímto schváleným dokumentem paní ministryně dvaadvacátého srpna vydala svůj příkaz, ve kterém sděluje, že řídit operační programy bude náměstek Soukup, v rozporu s tím, co bylo schváleno a dohodnuto. V té chvíli mě kontaktoval inženýr Doležal. Je to poradce paní ministryně, který je placený z veřejných peněz a který měl radit paní ministryni, nikoliv paní poslankyni Šojdrové. Ale pan inženýr Doležal, který byl zodpovědný za přípravu a za skupinu odborníků na ministerstvu školství, kteří byli rovněž a jsou ještě někteří z nich, ale většina z nich hodlá odejít, byli tedy velmi zklamáni tím, že jejich práce není tedy využita tak, jak má a že došlo ke změně bez projednání s těmito úředníky. Inženýr Doležal se na mě obrátil jako na místopředsedkyni výboru pro vědu, vzdělání, kulturu…"

O situaci ani o inženýrovi Doležalovi se na webu MŠMT nic nedočteme. MŠMT je stále černou skříňkou a jeho tiskový odbor nebyl ve čtvrtek schopen operativně podat žádné informace.


Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.