VÚP: Vychází Příručka příkladů dobré praxe

pátek 13. dubna 2007 ·

V rámci systémového projektu Pilot Z, spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu, bylo na 16 pilotních základních školách, které v projektu ověřovaly svoje školní vzdělávací programy, vytypováno a následně popsáno 64 příkladů dobré praxe. Příklady byly následně sesbírány do příručky, která vychchází v podobě praktického šanonu.

Šanon obsahuje omezený počet příkladů, nedílnou součástí příručky je multimediální DVD, na kterém jsou všechny příklady dobré praxe i s bohatou přílohovou dokumentací. Příručka je pro přehlednost rozdělena do devíti tematických oblastí, podle kterých jsou jednotlivé příklady řazeny. Jsou to oblasti: český jazyk a dramatická výchova, cizí jazyky, informační a komunikační technologie, společenské vědy, přírodní vědy a výchova ke zdraví, mediální výchova, projekty, autoevaluace a hodnocení žáků, mimovýukové aktivity.

Příklady dobré praxe jsou zaměřeny na netradiční metody práce, dílčí vyučovací aktivity, školní projekty, organizační formy výuky, nové způsoby hodnocení žáků, autoevaluační činnosti škol, mimovýukové aktivity apod. Zkušenosti pilotních škol vydané ve formě příkladů dobré praxe mohou ostatní školy využít pro zkvalitnění výuky a k obohacení celkového stylu své práce. Příručka školám poskytne inspirativní náměty do výuky, ukáže jim efektivní metody a formy práce, nastíní možnosti zařazení průřezových témat do výuky, představí originální autoevaluační nástroje apod.

Práce na příkladech dobré praxe trvala přibližně jeden rok. Podíleli se na nich učitelé a ředitelé pilotních škol, externí spolupracovníci (odborníci z pedagogických fakult apod.) a pracovníci Výzkumného ústavu pedagogického v Praze.

Příručku příkladů dobré praxe obdrží všechny plně organizované základní školy a víceletá gymnázia v České republice v průběhu měsíce dubna 2007. Pro případné další zájemce budou postupně všechny příklady dobré praxe uveřejněny na tomto Metodickém portálu (www.rvp.cz).

Ukázky z příručky:




VÚP

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.