Josef Duhajský: Svoboda kuřáků končí u mého nosu

pátek 13. dubna 2007 ·

Svoboda kuřáků končí u mého nosu, respektive by tam končit měla. Předpokládám, že nejsem sám kdo si tohle myslí. Realita je však poněkud jiná. Nevím, zda je vhodné, abych na České škole propagoval petici proti kouření, ale určitě neškodí se i zde nad problematikou kouření trochu zamyslet. Vždyť s kouřením žáků či studentů se určitě občas potýká každá škola.

Je zajímavé, že „školní“ kuřáci reagují velmi obdobně jako ti dospělí. Vesměs se domnívají, že jim zlí učitelé brání ve svobodě jejich projevu. Asi vůbec nechápou, jak nepříjemné může být kouření pro jejich okolí. Apelovat na kuřáky, že škodí svému zdraví, je asi zbytečné. I kdybyste jim polepili každou krabičku cigaret rakvemi, většina z nich bude stejně kouřit dál. Spíš bychom měli víc myslet na své zdraví a na zdraví našich dětí a konečně se o ně začít i víc zasazovat.

Koncem dubna bude parlament projednávat návrh zpřísněného protikuřáckého zákona. Dovolím si na podporu tohoto zákona využít argumenty z webové stránky www.stopkoureni.cz

Deset důvodů, proč by měl platit přísnější zákon na ochranu před pasivním kouřením

  1. Každý má právo na čistý vzduch.

  2. Cigarety jsou jediným spotřebním zbožím, které, používáno k tomu účelu, k němuž bylo vyrobeno, to jest ke kouření, způsobuje smrt.

  3. Cigarety obsahují 5000 život ohrožujících látek; mezi nimi například amoniak, aceton, arsen, butan, kadmium, oxid uhelnatý, DDT, kyanovodík, metanol, naftalen, toluen, vinylchlorid.

  4. Jakékoli vdechování tabákového kouře je jasně prokázanou příčinou nemoci, invalidity a předčasných úmrtí.

  5. Žádná úroveň bezpečného kouření neexistuje, a to ani v případě pasivního kouření.

  6. Cigarety každý den připraví o život 50 Čechů, tedy jako by denně ztroskotalo malé dopravní letadlo.

  7. Neexistuje účinné odvětrávání místností, kde se kouří - rychlost proudění vzduchu v takové místnosti by musela dosahovat síly orkánu (cca 120 km/hod).

  8. Každý druhý kuřák zemře v důsledku svého kouření, nejčastější příčinou je infarkt.

  9. Ztrátovost nekuřáckých restaurací je mýtus.

  10. Pro stát je kuřáctví finančně nevýhodné: náklady na zdravotní péči o kuřáky jsou vyšší než příjmy z daní na tabákové výrobky

Rozhodně tu nechci nikomu nařizovat co a jak má dělat. Problém je v tom, že kouření druhých už léta velmi omezuje mě samotného. Návštěvu restaurace si většinou raději odpustím při představě, jak mě budou pálit oči, bolet v krku a jak budu po návratu domů páchnout cigaretovým kouřem. Zažil jsem plesy našeho gymnázia, kdy jsem dokonce viděl na parketu tanečníky s cigaretou. Nádraží a zastávky autobusu jsou další místa, kde mi velmi často někdo „čudí“ pod nos. A mohl bych ve výčtu příkoří pokračovat, ale to už nebude nutné, protože dnes už vím, že obdobné potíže s kouřením nemám sám.   

Petici STOP KOUŘENÍ NA VEŘEJNÝCH MÍSTECH do dnešního dne podepsalo už víc než šedesát tisíc lidí. Opět si z ní dovolím citovat, aby bylo jasno, že v ní nejde o nějaké bezdůvodné omezování kuřáků:

Nechceme perzekuovat menšinu populace, která se dobrovolně rozhodla pro kouření. Chceme však chránit většinu, která nekouří a která si sama ze svého rozhodnutí zdraví neničí. Nechceme, aby menšina obtěžovala většinu a způsobovala jí zdravotní obtíže, někdy až s následkem smrti. Pokud někdo kouří, je to jeho výsostné právo. Ale pouze do chvíle, než svým počínáním začne ohrožovat své okolí. A v tomto případě se o ohrožování zcela prokazatelně jedná, pasivní kouření podle lékařů způsobuje závažná onemocnění a ročně na něj v České republice umírá přes 1000 lidí.

V demokratických systémech platí, že by menšina měla respektovat zájem většiny.
Chceme dosáhnout toho, aby zmizely zakouřené prostory, kde menšina předepisuje většině, jaký vzduch bude dýchat, jaký pach pohltí její oblečení atd.

Přidám ještě obrázek, jak to s bojem proti kouření vypadá v Evropě:

(viz http://www.stopkoureni.cz/obr2/evropa.jpg)

Jestli se petici rozhodnete podepsat či jinak podpořit, ponechám na vás. Pokud by vás zajímaly další protikuřácké argumenty, prohlédněte si stránku www.stopkoureni.cz podrobněji. A na závěr vám už jen popřeji lepší vzduch nejen v restauraci!



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.