Jan Wagner: Wikiversity – volně dostupné vzdělávací materiály

pátek 6. dubna 2007 ·

Po šesti letech od zahájení SIPVZ se naše školy nedočkaly žádných vzdělávacích materiálů na Školském vzdělávacím a informačním portálu. MŠMT i ÚIV po vynaložení dvaceti (?!) milionů všechny pokusy vzdaly. Odbor SIPVZ si s úložištěm výukových objektů také neporadil a paralelně existuje možná i několik desítek podobných českých aktivit mnohdy financovaných i z evropských fondů či jiných grantů. Je proto nepochopitelné, že stále ignorujeme sesterský komunitní projekt Wikipedie s názvem Wikiversity, který nyní již nabízí přes 2000 anglických volně dostupných vzdělávacích materiálů. Přitom by stačilo jen málo k odstartování české jazykové verze. Na konci roku 2005 zahájila Wikimedia Foundation, Inc. práce na dalším projektu s názvem Wikiversity, která byla původně zamýšlena jako projekt pro podporu univerzitního vzdělávání. Dnešní podoba Wikiversity nabízí otevřený prostor pro uložení a tvorbu volně dostupných vzdělávacích materiálů, zdrojů a i kurikulárních podkladů pro všechny věkové skupiny a samozřejmě pro všechny jazykové verze. Česká jazyková mutace je zatím v nedohlednu i když se první aktivity na konci loňského roku objevily.

Wikiversity

Odbor SIPVZ si sice s úložištěm výukových objektů ve spolupráci s Jednotou školských informatiků v letech 2005-6 neporadil, ale snad by mohl jako svou labutí píseň místo postupného rušení všech webových aktivit iniciovat zapojení MŠMT do přípravy české verze Wikiversity. Paralelně existující projekty by se měly možná okamžitě zrušit a jejich obsah by se měl do Wikiversity převézt. Zároveň je třeba apelovat na všechny tvůrce výukových materiálů vypracovaných v rámci projektů SIPVZ, aby je rovněž do Wikiverzity poskytli.

Wikiversity - česká beta

Stejně jako Google zastřešuje desítky nejrůznějších webových služeb, tak i Wikipedia zastřešuje řadu projektů na tvorbu volně dostupného obsahu. Zapojte se do nich i se svými žáky!

Wikiversity - školy



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.