Jan Wagner: Czechkid - multikulturalita očima dětí

úterý 10. dubna 2007 ·

Cílem projektu Czechkid – multikulturalita očima dětí je zkvalitnit vzdělávání na druhém stupni ZŠ a SŠ pomocí nových kurzu pro učitele a vytvořit nástroje pro efektivní výuku multikulturní výchovy ve školách. Realizaci projektu v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů, program podpory Rozvoj dalšího vzdělávání učitelů a pracovníků ve školství finančně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve čtvrtek 29. 3. 2007 se konal slavnostní křest projektu Czechkid podporujícího multikulturní výchovu na školách. Zúčastnilo se ho na osmdesát osob včetně britských hostů: Prof. Chris Gain a Damien Wales a zástupců Britské rady, MŠMT ČR, Rady Evropy, Úřadu Vysokého komisaře pro uprchlíky a dalších. „Křest“ projektu provedl prof. Jan Sokol, děkan FHS UK. Řešitelem projektu je Univerzita Karlova v Praze, Fakulta humanitních studií, Kabinet pro výchovu k demokratickému občanství, a spolupracující organizace jsou:

Výstupy projektu Czechkid  jsou:
  1. Vytvoření efektivního nástroje pro výuku multikulturní výchovy na druhém stupni ZŠ a na SŠ. Jedná se o skupinu fiktivních dětských postav, které představují na webových stránkách na www.czechkid.cz své rodiny, zvyky, náboženství. Hrdiny můžeme na stránkách provázet i některými denními situacemi, které nemají vždy jednoduché řešení a pro děti a studenty jsou připraveny i otázky k zamyšlení.
  2. V dalším vzdělávání učitelů v oblasti multikulturní výchovy se v rámci projektu realizují kurzy na 15 školách ve Středočeském kraji. Pedagogové ze všech škol se mohou však blíže seznámit s nástrojem Czechkid a si doplnit své povědomí o představovaných tématech pomocí hlasových nahrávek a akademicky zpracovaných doplňkových textů.
Czechkid


Původní koncepce internetové stránky zabývající se identitou a rozdíly způsobem, jakým k tomu přistupuje Czechkid, byla vytvořena britským profesorem Chrisem Gainem na Univerzitě v Chichesteru. První podobnou stránkou byl Britkid. Chris pak vedl projekt Evropské unie zaměřený na vývoj stránek SpanishkidSwedkid, a pak pracoval, ještě před zahájením přípravy projektu Czechkid, jako poradce při práci na stránce Dutchkids. Mezi jeho další práce na původní koncepci ve Velké Británii patří internetová stránka založená na stejných zásadách, ale zaměřená na studenty pedagogiky - Talking Race – a stránka zacílená na mladé lidi a zabývající se šikanou - Coastkid.

Czechkid

O rozsahu projektu si uděláte obrázek z následujících materiálů pro pedagogy:




Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.