Radek Sárközi: Vláda chce propustit 20 000 učitelů. Nechají si to líbit?

středa 21. března 2007 ·

Vláda chce ušetřit. V tomto volebním období by mělo odejít 40 000 zaměstnanců, z toho 20 000 učitelů, což je víc než 10 %. Alternativou k propouštění je odpovídající snížení učitelských platů… Když se učitelé nevzbouřili kvůli nezaplacené práci za tvorbu školních vzdělávacích programů, postaví se nyní 90 % šťastných za své vyhazované kolegy? Úvodem musím připustit, že státní dluh České republiky je opravdu vysoký a že jsme v minulých letech žili na dluh i na úkor příštích generací… Na druhou stranu toto není problém českého školství. To celou dobu živořilo na okraji zájmu. Zatímco v zemích Evropské unie činí výdaje na školství průměrně 6 % hrubého domácího produktu, v Čechách jsou to pouze 4 %, tedy o třetinu méně!

Nyní se má na školství ještě více šetřit, což je zcela opačný trend, než kterým se vydaly úspěšné světové ekonomiky! Toto šetření na nesprávném místě nás spíše uvrhne do bídy, než do prosperity…

Příčinu současného tristního stavu financování školství vidím v tom, že o něm rozhodují ekonomové, nikoliv pedagogové. Ekonomové vidí, že klesá počet žáků, a proto působí logicky, když zavřou školy a propustí jejich zaměstnance. Pedagogové se na problém dívají z jiného úhlu. Vědí, že školství tu máme od toho, aby plnilo jisté funkce. I školský zákon hovoří o tom, že plní „veřejnou službu“. V případě, že se mu začne nedostávat finančních prostředků, přestává být schopno tuto službu realizovat. A právě tento černý scénář nastal v případě českého školství!

Nízké platy vysokoškolsky vzdělaných učitelů ve školství a zároveň malý počet vysokoškoláků v populaci způsobily odliv mozků ze škol do jiných oborů. Vysokoškolák placený státem si v průměru vydělá zhruba polovinu toho, co vysokoškolák v komerční sféře. V případě učitelů je tento poměr ještě horší, protože jejich plat odpovídá průměrnému platu zaměstnance s maturitou, nikoliv s vysokoškolským vzděláním!

Díky tomu se může Česká republika „pyšnit“ více než patnáctiprocentním počtem nekvalifikovaných učitelů ve školách! To je v jiných oborech nemyslitelné. Jak by se dívali pacienti na nemocnici, kde by byl každý sedmý lékař bez vysoké školy? Ve skutečnosti je ale situace u nás mnohem horší.

V Karlovarském kraji například vyučuje na základních školách 34 procent učitelů bez kvalifikace! Nekvalifikovanost u učitelů cizích jazyků a výpočetní techniky je dlouhodobě přes 50 %. Ředitelé nemohou nijak motivovat kvalitní vyučující, ani získávat lepší. Na místa učitelů se rozhodně nestojí fronty. Je spíše těžké nějak zajistit alespoň hlídání dětí, a tak se nabírají nekvalifikovaní zaměstnanci, kteří se pak tváří, že jsou učitelé… Ale když si oblečete bílý plášť, nestane se z vás automaticky chirurg, jak se snaží tvářit čeští politici! Nabízí se otázka, zda vůbec máme nějaké školství? Není to Potěmkinova vesnice?

Za této situace chce vláda snižovat platy učitelů o 10 procent, nebo jich 20 000 propustit (a zbývajícím tedy přidat 10 % práce zdarma). A to v době, kdy počet žáků ve školách přestal ubývat a ty se naopak musejí připravit na nápor dětí z přeplněných mateřských školek! Je zcela jisté, že se díky tomu ušetří velké množství finančních prostředků. Ještě jistější je, že to bude mít fatální vliv na kvalitu veřejné služby, kterou mají školy poskytovat! Dobrý hospodář investuje uvážlivě. Odpustí si třeba Gripeny nebo obrněné transportéry a investuje do vzdělání budoucích generací. Špatný hospodář šetří tak, že postaví dům, ale vynechá střechu. Nová česká vláda se ukazuje jako ten nejhorší hospodář! Takovému „hospodáři“ bychom neměli dovolit nadále spravovat naši zemi…


Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.