Prázdninová škola Lipnice slaví své 30. narozeniny konferencí o zážitkové pedagogice

úterý 20. března 2007 ·

U příležitosti svých 30. narozenin pořádá Prázdninová škola Lipnice konferenci na téma Zážitková pedagogika a její využití – moderní trend ve výchově a vzdělávání. Konference se koná 20. - 21. 4. 2007 v Konferenčním centru CITY v Praze na Pankráci.

Je určena zástupcům organizací z neziskového i komerčního sektoru, které uvažují o využití zážitkové pedagogiky nebo již její metody uplatňují. Jinými slovy - je určena odborné a poučené veřejnosti, učitelům, vychovatelům, vedoucím oddílů, sdružení a spolků, personalistům a všem pracovníkům v oblasti výchovy, vzdělávání a rozvoje lidí (nejen v přírodě), kteří mohou metodu zážitkové pedagogiky či její poznatky ve své činnosti využít.

Témata konference:

  • PŠL – historie a role ve společnosti

  • Zážitková pedagogika – metoda, fenomén hry

  • Osobní reflexe zkušeností z PŠL v kariérním růstu

  • Využití zážitkové pedagogiky v komerční sféře

  • Využití metody ve virtuálním světě

  • Osobnost instruktora, výchova instruktorů | Trendy v zážitkové pedagogice

  • Vývoj v bezpečnostních standardech

  • Otázka psychické bezpečnosti

  • Mapa stop PŠL v činnosti jiných organizací

  • Zahraniční zkušenosti s českým přístupem

Více informací již brzy naleznete na www.psl.cz/30let/konference.

S případnými dotazy se obracejte na email: konference@psl.cz.

O Učení zážitkem

  • Metoda je založena na mnohokrát potvrzené skutečnosti: nejúčinněji působí na každého člověka autentický prožitek, zkušenost „na vlastní kůži”.

  • Metoda učení zážitkem je tedy jakýmsi "životem nanečisto", v němž si každý může dovolit třeba i vyzkoušet zcela jiné role než běžně zastává a z nějž se dá vždy bez následků vystoupit.

  • Sílou metody je vzájemné poskytování zpětné vazby. Tak si každý může ověřit vlastní postoje, reakce (ve vypjatých situacích často překvapivé) a své zkušenosti v konfrontaci s ostatními a zároveň si uvědomit zákonitosti skupinových procesů. To se děje především při tzv. review - zpětném pohledu, který se vrací k prožitým situacím a jehož cílem je pojmenování všech důležitých momentů a tím jejich uvědomování.

  • Jedinečnou roli hraje v naší metodě dramaturgie. Pečlivě vážíme každý moment, vybíráme a řadíme z bohaté nabídky našich postupů programů originální skladbu pro konkrétní chvíli. Často tvoříme programy a hry na míru potřebám a cílům kursu a skupině účastníků.

Co je kurz Prázdninové školy Lipnice

  • Kurz je především velkým zážitkem a příležitostí, jak prožít příjemné, ale i užitečné a obohacující prázdniny či dovolenou.

  • Kurz však není zážitkovou atrakcí jako na pouti. Samotný zážitek není cílem, ale  prostředkem. Cílem našich kurzů je poskytnout účastníkům silný impuls vedoucí především k jejich dalšímu rozvoji a práci na sobě.

  • Základními stavebními kameny našich kurzů jsou HRY. Denní, noční, pohybové, strategické, diskuzní, inscenační, relaxační, recesní… Hra nabízí bezpečné prostředí pro vlastní sebepoznání a sbírání zkušeností.

Kolik si vybavíme z nových poznatků po určitém čase

Bezpečnost 

Outward Bound International, které je Outward Bound ČR členem, má velmi přísná bezpečnostní pravidla. Na každé akci je vždy přítomen zdravotník a všichni instruktoři procházejí pravidelným vzděláváním a zkouškami v oblasti fyzické i psychické bezpečnosti, prevence a poskytování zdravotní péče na našich kurzech.

Publikace

PŠL je také metodickým centrem pro výchovu v přírodě a zážitkovou pedagogiku. Své programy a metody šíříme prostřednictvím metodických textů a publikací. Např. od března 2004 vychází GYMNASION - odborný metodický časopis zaměřený na zážitkovou pedagogiku. U příležitosti 30. výročí založení PŠL vychází třetí díl oblíbené knihy Zlatý fond her III.

PRÁZDNINOVÁ ŠKOLA LIPNICE

Svět je odrazem nás samých a všechny jeho problémy se odrážejí v každém z nás. Klíč k jejich řešení proto musíme hledat v sobě.“

Kdo jsme

  • Nezisková nevládní organizace, v níž celoročně pracuje přes 100 lidí z celé republiky, ale i Slovenska a jiných zemí. Okruh členů a příznivců je však mnohem početnější.

  • Od roku 1991 jsme členem mezinárodní pedagogické organizace Outward Bound.

  • Instruktory a členy PŠL jsou lidé s nejrůznější profesní i lidskou zkušeností: pedagogové, psychologové, ekonomové, právníci, publicisté, lékaři, výtvarníci, architekti, podnikatelé, řada vysokoškolských studentů, atd. 

Přípravě a realizaci kurzů věnují svůj čas dobrovolně a bez nároku na finanční odměnu. Čas a energie, které tým investuje do jeho tvorby a realizace, jsou značné a těžko vyčíslitelné. Věří, že jejich úsilí a  práce má smysl a její "plody" budou pro každého účastníka přínosem.

Poslání

Jsme občanským sdružením usilujícím o všestranný rozvoj osobnosti člověka. Tohoto cíle se snažíme dosáhnout prostřednictvím vícedenních kursů, jejichž čas je naplněn HROU, pohybem, tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i rozjímáním.

Navozováním silných zážitků a intenzivních mezilidských vztahů pomáháme každému v sobě nalézat netušené zdroje energie, sebedůvěry a spontánní tvořivosti, které jsou nezbytné pro aktivní a odpovědný postoj k životu, společnosti a prostředí. 

Nabízíme

Pro veřejnost připravujeme každoročně 5 až 15 kurzů pobytových, expedičních nebo kombinovaných v České Republice, na Slovensku  nebo jinde v zahraničí

  • Kurzy pro veřejnost: jsou určeny lidem ve věku od 6 do 60 let, bez rozdílu barvy pleti, vyznání, sociálního postavení

  • Kurzy na objednávku: Vzdělávací akce pro specifikované cílové skupiny jako jsou pedagogové, vedoucí pracovníci neziskového sektoru, pracovníci místní a regionální správy atp.



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.