Podpora tvořivého myšlení na 2. stupni ZŠ

pondělí 19. března 2007 ·

Vyznat se sami v sobě, umět řešit problémy, být tvořiví, to všechno by podle vytvářených školních vzdělávacích programů měli umět absolventi základních škol. Základní školy mají nyní příležitost získat podporu při zavádění výuky, která žáky k těmto výsledkům vede.

Universita J.A.Komenského v Praze získala v srpnu 2006 podporu z ESF a státního rozpočtu ČR na projekt „Podpora tvorby a zavedení ŠVP s komponentou tvořivého myšlení“. Do tohoto projektu bude postupně zapojeno 25 pilotních ZŠ z celé republiky.

Základními cíli projektu jsou:

  • prohloubit odbornou způsobilost pedagogů v oblasti tvořivého myšlení,

  • vytvořit, ověřit a zpřístupnit obsahovou náplň tvořivého myšlení integrovanou do předmětů na 2.stupni ZŠ, včetně příslušných výukových materiálů a interaktivních výukových prostředí,

  • vytvořit, ověřit a zpřístupnit metodiku pro vytvoření ŠVP s diferencovanou komponentou tvořivého myšlení,

  • pilotně zavést a ověřit komponentu tvořivého myšlení v rámci ŠVP ve vybraných ZŠ od 1.9.2007.

Tvořivé myšlení, které je nedílnou součástí systémového myšlení, dává nástroje a metody k pochopení světa kolem nás. S využitím efektivních výukových technik dochází k propojení tvořivé představivosti, kreativity a intuice s racionálním myšlením, logikou a analytikou.

Účastníci projektu se naučí ovládat sami sebe, přistupovat aktivně a tvořivě k řešení různých situací a problémů při minimalizaci stresu. Součástí projektu je i rozpracování tvořivého myšlení do jednotlivých vyučovacích předmětů a ročníků ve školních vzdělávacích programech.

Věříme, že učitele, vedení škol, výchovné poradce, ale především žáky ZŠ, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, tento projekt osloví a přinese pozitivní výsledky v jejich myšlení a chování.

Průběžně budeme čtenáře informovat o stavu prací na projektu a o postupné jeho realizaci na pilotních ZŠ včetně názorů a připomínek jak ze strany samotných pedagogů, tak reakcí žáků.

Mgr. Ivana Kolátorová

PaedDr. Irena Dolejší, CSc.

PaedDr. Karel Tomek



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.