Počtěte si v některém ze 450 světových deníků

pátek 16. března 2007 ·

Plný, pouze na dva týdny omezený přístup ke službě LibraryPressDisplay nabízí ode dneška zdarma v rámci akce Březen - měsíc internetu společnost NewspaperDirect, Inc. Jde o online přístup ke zhruba 450 titulům v 64 jazycích z 35 zemí. Deníky jsou dostupné v originální grafické podobě už v den jejich vydání v zemi jejich původu.

Přístup je umožněn zájemcům od pátku 16. do 31. března. Ke službě je nutné přistupovat ze stránky http://library.pressdisplay.com a vložením  e-mailové adresy: bmi@newspaperdirect.cz jako jména uživatele a hesla welcome. Vyzkouší ji určitě také návštěvníci knihoven, které jsou informovány prostřednictvím Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Letos se do jubilejního 10. ročníku Března – měsíce internetu zapojilo 390 knihoven, které v nabídce svých aktivit vycházejí z motta Internet – výhoda pro znevýhodněné a často se zaměřují na seniory, nezaměstnané, matky na mateřské dovolené a také na lidi se zdravotním postižením. Pro ně jsou vhodné služby, které lze využívat poměrně pohodlně i z domova prostřednictvím počítače a internetu, knihovny je totiž poskytují elektronickou cestou. To je výhoda zejména pro fyzicky handicapované, ale také třeba pro uživatele se sluchovým handicapem nebo jiné skupiny se sníženou mobilitou či problémy s přímou osobní komunikací.

Jde například o on-line katalogy, které nabízejí prohlížení a vyhledávání potřebných dokumentů; v mnoha knihovnách si pak můžete rovnou dokument elektronicky objednat, případně rezervovat; některé knihovny pošlou e-mailem nebo i SMS vyrozumění, že kniha je již přichystána; výpůjčky si lze elektronicky prodloužit, případně nahlédnout do vlastního uživatelského konta; je možno vstoupit i do on-line souborných katalogů, umožňujících zjistit, ve které knihovně v České republice se potřebný dokument konkrétně nachází; ze vzdálené knihovny si lze dokument vypůjčit meziknihovní výpůjční službou (MVS), formuláře k MVS často knihovny vystavují na webových stránkách, případně lze MVS objednat prostřednictvím e-mailu.

Na 50 veřejných knihoven má vybavení pro přístup k počítači a internetu pro zrakově handicapované.

Přístup k veřejnému internetu se dostává i do nejmenších obcí díky „Projektu internetizace knihoven“, který od roku 2004 realizuje Ministerstvo informatiky ČR. V letošním roce se počet veřejných knihoven připojených k internetu přiblíží ke čtyřem tisícům.

Organizátorem projektu  Březen – měsíc internetu je BMI sdružení. Záštitu nad 10. ročníkem Března – měsíce internetu převzal předseda Senátu Parlamentu ČR, hlavními partnery jsou IBM Česká republika a Ministerstvo práce  a sociálních věcí, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Protext – PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Springer Media CZ a Vogel Burda Communications, odborným partnerem FORInternet a logistickým partnerem Česká pošta. Informace o projektu jsou na www.brezen.cz.

BMI sdružení je neziskové sdružení fyzických i právnických osob, jehož posláním je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost. Jeho projekt Březen měsíc Internetu 2000 se umístil ve finále soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí.


 



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.