Petr Kolman: Výuka náboženství ve veřejných školách

čtvrtek 1. března 2007 ·

Otázka: Z pozice rodiče by mě zajímalo jako je to dnes s výukou náboženství na našich státních školách? Učí se ještě vůbec? Pokud ano, kolik dětí ze třídy se na něj musí přihlásit, aby byl předmět zařazen do výuky? Když je malý zájem, může se učit společně pro žáky z různých tříd?

Odpověď:

Dle § 15 školského zákona platí, že ve školách lze v souladu se zásadami a cíli vzdělávání vyučovat náboženství.

Kdo může vyučovat?

Náboženství mohou vyučovat registrované církve nebo náboženské společnosti, kterým bylo přiznáno zvláštní právo vyučovat náboženství ve státních školách, a to i společně na základě jejich písemné dohody.

V základních a středních školách zřizovaných státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí se vyučuje náboženství jako nepovinný předmět, pokud se k předmětu náboženství uskutečňovanému danou církví nebo náboženskou společností přihlásí ve školním roce alespoň 7 žáků školy.

Odpověď na otázku tedy je, že na veřejných školách v Česku se náboženství vyučuje pouze jako nepovinný předmět.

K druhé části dotazu :

Ano, k vyučování náboženství lze spojovat žáky z několika různých ročníků jedné školy nebo dokonce i více škol, nejvýše však do maximálního počtu 30 žáků ve třídě.  [1]  

Vyučovat náboženství může v pracovněprávním vztahu k právnické osobě, která vykonává činnost dané školy, pověřený zástupce církve nebo náboženské společnosti, který splňuje předpoklady pro výkon činnosti pedagogického pracovníka podle zvláštního právního předpisu. – tímto speciálním předpisem je zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. [2]  

Výše zmíněné pověření vydává statutární orgán církve nebo náboženské společnosti, v případě římskokatolické církve statutární orgán příslušného biskupství.



 [1]  Maximální limit je dán z důvodu zachování kvality výuky, byť jde o předmět nepovinný.

 [2]  Tomuto právnímu předpisu jsme se již v poradně ČŠ opakovaně věnovali



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.