Petr Kolman: Pracovní úraz ve škole

pátek 9. března 2007 ·

Dotaz: Někdy musím být ve škole déle, po pracovní době. Kdyby se mi něco po pracovní době přihodilo, jednalo by se o pracovní úraz? Odpovídal by zaměstnavatel za škodu?

Odpověď:

„Nový“ zákoník práce v § 366 odst.1 vymezuje, že zaměstnavatel (škola) odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem, jestliže k němu došlo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

Fakt, zda se úraz stal před či po skončení trvání pracovní doby, není z právního hlediska sám o sobě relevantní příčinou pro to, aby byl či nebyl uznán za pracovní. Hlavní skutečností tu je, zda k úrazu došlo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

Pro vyšší informační komplexnost dodejme, škola jako zaměstnavatel se nemůže, dle ustanovení  § 368 ZP zprostit odpovědnosti zcela ani zčásti v případě, kdy zaměstnanec utrpěl pracovní úraz při odvracení škody hrozící zaměstnavateli (např. požár) nebo nebezpečí přímo hrozící životu nebo zdraví, samozřejmě pokud zaměstnanec-učitel(ka) tento stav úmyslně nevyvolal.

Zaměstnavatel, u něhož k pracovnímu úrazu došlo, je dle zákoníku práce povinen objasnit příčiny a okolnosti vzniku tohoto úrazu za účasti zaměstnance, (přirozeně pokud to zdravotní stav zaměstnance dovoluje), svědků a za účasti odborové organizace nebo zástupce pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bez vážných důvodů neměnit stav na místě úrazu do doby objasnění příčin a okolností vzniku pracovního úrazu.

Na co máte právní nárok pokud již k úrazu dojde ?

Když se vám stane pracovní úraz, je škola povinna vám jako svému zaměstnanci dle § 369 ZP nahradit ušlou mzdu, náhradu za bolest (eventuálně i za ztížení společenského uplatnění), náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s léčením a náhradu věcné škody  [1] .  

Způsob a výši náhrady škody je zaměstnavatel ex lege povinen projednat bez zbytečného odkladu s odborovou organizací a se zraněným zaměstnancem.



 [1]  Např. rozbité hodinky, mobilní telefon  či propálené sako



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.