NÚOV: Fiktivní studentské firmy představují netradiční způsob výuky, který podporuje podnikatelské dovednosti žáků středních škol.

úterý 27. března 2007 ·

Od 21. do 23. března proběhl v Praze Mezinárodní veletrh studentských firem. Představilo se na něm 88 fiktivních firem z ČR a 90 zahraničních. Fiktivní firmy zakládají žáci vyšších ročníků středních a vyšších odborných škol s ekonomickým zaměřením. Sami si vymýšlejí, co bude jejich „podnik“ nabízet, a pak s tím čile obchodují, i když produkty existují pouze na papíře. A není to jen legrace. Když se jim obchody nedaří, mohou také zkrachovat. To vše umožňuje Centrum fiktivních firem (CEFIF), které je součástí Národního ústavu odborného vzdělávání. CEFIF totiž simuluje činnosti živnostenského a finančního úřadu, obchodního rejstříku, zdravotní a sociální pojišťovny, banky a centrálního dodavatele. Studenti, kteří si chtějí založit firmu, musejí napřed provést všechny úkony stejně jako by šlo o skutečný podnik. V Centru fiktivních firem dostanou následující instrukce: Rozhodněte, jaká bude právní forma firmy a její činnost, zažádejte si o živnostenský list nebo koncesní listinu, pošlete žádost o otevření běžného účtu do některé z fiktivních bank, přihlaste se k placení zdravotního pojištění u fiktivní zdravotní pojišťovny ZDRAFIK atd. Fiktivní firma má svého ředitele, sekretariát, marketing, právní, zásobovací i odbytové oddělení a účtárnu.

Jak jsou žáci schopni firmu vést a reprezentovat, mohou ukázat na Mezinárodním veletrhu studentských firem, který se každoročně koná na pražském výstavišti. Ten poslední se uskutečnil za finanční podpory Národního ústavu odborného vzdělávání a jeho organizátorem byla pražská Obchodní akademie Heroldovy sady se svou studentskou společností Antre, s.r.o. Za Českou republiku se vítězem stala firma ESSO, s.r.o. ze Střední odborné školy v Telči, ze zahraničních účastníků zvítězila rumunská fiktivní firma Bon Voyage.

Jaké služby fiktivní firmy nabízejí

Mezi fiktivními firmami figurují banky, pojišťovny, cestovní kanceláře, půjčovny a prodejny aut, pohostinství, knihkupectví či reklamní agentury. Např. firma KLAPETO vyrábí a prodává pánskou i dámskou obuv, La ´FUSKA vám do ní prodá punčochové zboží, BODLÁK nabízí ke koupi květiny a firma MECHECHE zajišťuje zábavné akce.

Podle údajů z poloviny března existuje v České republice 242 fiktivních firem a největší část z nich působí na obchodních akademiích. Své fiktivní firmy však mají i některé střední školy jiného zaměření a také vyšší odborné školy, výjimečně jsou zakládány i na středních odborných učilištích. V řadě škol je tato metoda výuky součástí praktického vyučování. Má tu výhodu, že práce ve fiktivní firmě žáky obvykle velmi baví a jsou mnohem lépe motivovaní naučit se i nezáživnou, ale nutnou administrativu.

Ve fiktivní firmě studenti zjišťují, že se její chod neobejde bez dobré komunikace a vzájemné spolupráce, učí se získávat zákazníky, slušně vystupovat a mluvit o své firmě. A někteří z nich se netají tím, že by si po absolvování školy chtěli založit právě takovou firmu jako byla ta fiktivní.

Další údaje o školách a fiktivních firmách naleznete na www.nuov.cz.

NÚOV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.