Josef Duhajský: Noc s Andersenem 2007 – což taky někdy přespat s dětmi ve škole?

čtvrtek 29. března 2007 ·

V pátek 30. března 2007 proběhne Noc s Andersenem. Na mnoha místech nejen naší republiky čeká na děti lákavý program s nočním čtením pohádek. A my učitelé si můžeme položit otázku: stálo by nám vůbec za to přespat někdy s dětmi ve škole?

Pokud jste o Noci s Andersenem ještě neslyšeli, pak podrobnější informace, nejen o té letošní, najdete na webových stránkách Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. Ta také tuto akci, která se každoročně rozrůstá, v roce 2000 úspěšně odstartovala, když „děti vybavené spacáky a polštářky přišly strávit večer plný předčítání pohádek a povídání a dobrodružnou noc ve spacácích na půdičce dětského oddělení“. Statistika loňské Noci s Andersenem 2006 už je poněkud obšírnější a o té chystané letošní si možná uděláte lepší představu, když se podíváte na Adresy Nocí s Andersenem 2007. Popřeji tedy všem zúčastněným, aby se jim tato akce co nejlépe vydařila a odnesli si z ní jen samé pozitivní zážitky a vrátím se k úvodní otázce: „Stojí za to přespat s dětmi ve škole?“

Možná někteří z vás zkušenost s přespáním s dětmi ve škole mají. U nás například pravidelně organizujeme na podzim akci „Prima ve škole“, která má sloužit k seznámení dětí navzájem a samozřejmě i k seznámení dětí s třídním učitelem. Děti se sejdou v dohodnutý pátek odpoledne, do setmění hrají hry na hřišti, udělají si ohýnek a na závěr přespí ve třídě. Letos si této akce všimli i „prváci“ vyššího gymnázia a po dohodě s vedením školy a třídním učitelem přespali jednu noc ve škole též. Sám mám několikerou zkušenost s přespáním ve škole s dětmi po ukončeném pozorování oblohy. Obvykle v červnu na závěr školního roku, protože v tomto období je dlouho světlo a než posílat děti v noci samotné domů, to už je lepší s nimi přespat ve škole. Nejlépe je to zorganizovat těsně před vysvědčením. Myslím si tedy, že taková akce může být rozhodně přínosná jak pro děti, tak pro učitele.

Jsem si samozřejmě vědom rizika, které z přespání s dětmi ve škole plynou. A jestli i vy máte pochybnosti, třeba vás o pozitivech takové „přespávací“ akce spíš než já přesvědčí zkušenosti organizátorů Nocí s Andersenem. Stačí jen trochu „prolistovat“ webové stránky Noc s Andersenem. Navíc Itinerář k Noci s Andersenem (viz Navigace – Na co bychom neměli zapomenout) je velmi vhodný manuál, kterého se můžete držet, abyste se vyhnuli možným potížím, až zorganizujete Vaši noc s dětmi ve škole. A třeba se pak i přihlásíte k Noci s Andersenem 2008.   



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.