Josef Duhajský: Manuscriptorium pro školy aneb jak jsem zase jednou objevil objevené

pondělí 26. března 2007 ·

Předpokládám, že kolegové „dějepisci“ Manuscriptorium – Virtuální badatelské prostředí pro oblast historických fondů asi znají. Ale protože se mi už víckrát stalo, že to, co jsem sám považoval za samozřejmé, pro mnoho lidí okolo tak samozřejmé nebylo, dovolte mi se tomuto tématu chvíli věnovat.

Mně se podařilo „objevit“ Manuscriptorium následovně. Minulý týden jsem zaregistroval zprávu: „Unikátní atlas z 16. století k vidění na internetu“. Protože mám mapy všeho druhu rád, začal jsem se rozhlížet po internetu. Další pátrání po tomto atlase mě dovedlo nejen k němu, ale i k tomu, co sice možná řada z vás ví, přesto doufám, že někoho následující informace přece jen trochu obohatí.

Jak jsem posléze zjistil, na České škole se zmiňoval o Manuscriptoriu už v březnu 2005 Jan Wagner  v souvislosti s Dalimilovou kronikou  a v březnu 2006 Martin Lhoták v článku  Digitalizace v českých zemích . Připadá mi tedy téměř symbolické, že bych zde opět po roce mohl tento projekt trochu připomenout.

Manuscriptorium je systém shromažďující a zpřístupňující na Internetu informace o historických knižních fondech, provázaný s digitální knihovnou digitalizovaných dokumentů. Jsou zde soustřeďovány informace poskytnuté spolupracujícími partnery, přispěvateli z knihoven, archivů a muzeí.

Pokud byste tyto webové stránky chtěli navštívit s dětmi ve škole, lze pro začátek doporučit Volné dokumenty nebo rovnou využijte Manuscriptorium pro školy (na hlavní stránce Manuscriptoria odkaz Školám).

Manuscriptorium je v současnosti vybaveno účinnými nástroji, určenými pro badatele nejrůznějších oborů, historiky, historiky umění, muzikology, literární historiky, historiky přírodních věd, architektury apod. Učitel pracuje s dokumentem jinak a sleduje zcela jiné cíle, související s výukou a osvojením známých faktů. V tom by mu „Manuscriptorium pro školy“ mělo pomoci. Tato školám věnovaná webová stránka by v první fázi projektu měla sloužit jako příjemné vstupní rozhraní k základní, předvybrané množině dokumentů.

Projekt „Manuscriptorium pro školy“ funguje od počátku tohoto školního roku, jak jsem opět poněkud opožděně zjistil na webové stránce věnované tomuto projektu.

Pokud chcete nejdřív vyzkoušet možnosti práce s digitalizovaným dokumentem a Vaše škola ještě není v systému registrována, využijte demoverzi. Manuscriptorium je primárně využíváno jako virtuální badatelské prostředí pro oblast historických fondů. Pokud chcete mít umožněn plný přístup do tohoto prostředí, nejen do předvybraných tematických okruhů, musíte se registrovat.

Jestli má někdo pocit, že jsem v předchozím textu nosil dříví do lesa, tak se omlouvám. Ale nejsme přece všichni historikové, takže možná jste si těchto webových stránek též dosud nevšimli. A třeba i kolegy vyučující jiné předměty než dějepis či literaturu napadne, jak Manuscriptorium využít. Vím však určitě, že sám se minimálně na historické atlasy souhvězdí s dětmi ve škole rozhodně brzy podívám.

Manuscriptorium



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.