Josef Duhajský: Boj s lidskou blbostí – činnost vskutku sisyfovská

pátek 23. března 2007 ·

Kde jinde než ve školách bychom měli učit děti racionálně uvažovat a vůbec je vést ke kritickému myšlení? Pokud se někdy pouštíte do diskusí na různá „paranormální“ témata a docházejí vám argumenty, zkuste se poučit u těch, kteří mají v tomto ohledu větší zkušenost než vy. Mám na mysli Český klub skeptiků Sisyfos, kterému bych tento příspěvek rád věnoval, neboť jejich činnost považuji za velmi ušlechtilou a bohužel velmi nedoceněnou.

Pokud vám v minulosti činnost Českého klubu skeptiků unikala, je možné, že letošního předávání Bludných balvanů za rok 2006 jste si už všimli. Proběhlo 12. března a média této akci jistou pozornost věnovala. Na internetu se o ní můžete dočíst třeba na serveru Aktuálně.cz, na iDnes.cz, informoval o ní Český rozhlas Leonardo a pochopitelně nejvíce se o předávání Bludných balvanů za matení české veřejnosti dočtete na webu Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Webové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos mohou být užitečné učitelům v mnoha ohledech.

Především stojí za povšimnutí vymezení cílů a oblastí kritického zájmu Českého klubu skeptiků:

Naší snahou je šířit a obhajovat poznatky současné vědy. Mimořádný význam přičítáme podpoře a výchově k racionálnímu, kritickému myšlení a pochopení vědecké metody. Hlavním cílem je ovšem vědecká analýza sporných a tzv. nadpřirozených jevů a názorů. S výsledky těchto analýz seznamujeme veřejnost a snažíme se bránit šíření pseudovědeckých, paranormálních názorů a neověřených nebo klamavých postupů a přístrojů. Za významné považujeme poskytování informací a pomoc občanům v ochraně před takovými výrobky a před neúčinnými nebo nebezpečnými metodami alternativní medicíny. Klub nechce zasahovat do sféry politické a do oblasti náboženské víry.

Klasickým skeptickým tématem jsou všechny okultní, ezoterické a paranormální názory, aktivity a jevy. Patří sem astrologie, keltománie, numerologie, tzv. ufologie, téma mimozemšťanů, proutkaření, poltergeisti, posmrtný život, kryptozoologie, pseudohistorie, zázraky, kreacionismus. Dalším širokým tématem je parapsychologie s jejími četnými fenomény: spiritizmem, psycho- event. biotronikou, radionikou, i pseudovědeckým hledáním tzv. psychických sil. Důležitým tématem je tzv. alternativní, resp. nekonvenční medicína, jejíž šíření je vážnou hrozbou pro zdraví občanů. Nejvýznamnějšími směry v této sféře jsou homeopatie, clusterová medicína, akupunktura, biotronika, chiropraxe a desítky dalších, často kuriózních metod. Vyjadřujeme se i k jiným „alternativním“ oborům: ve školství k waldorfským školám, v zemědělství k tzv. ekologickému zemědělství. Upozorňujeme na významnou negativní roli našich médií v šíření iracionality.

V současné době vystupují do popředí nové oblasti, kde dochází ke zkreslování vědeckých poznatků a k aktivnímu, často agresivnímu hlásání a šíření protivědeckých názorů. Patří sem různé aktivity ekologistů, boj proti jaderné energetice, proti geneticky modifikovaným potravinám, proti genetickému inženýrství atd. Naší snahou je vysvětlit podstatu, výhody i reálná rizika těchto nových oborů a vyvracet názory mylné nebo záměrně deformované.

Nenecháváme stranou ani oblasti teoretické, filozofické. Máme svou společensko-vědní sekci, která se zabývá mezi jiným především problémy masové kultury, humanitních hodnot, postmodernizmu a filozofie vědy. V nejbližší době počítáme s obnovením činnosti přírodovědecké a lékařské sekce.

Na webových stránkách Sisyfa najdete archiv článků, zpravodaje Sisyfa za rok 2000 až 2006sborník. Případné podrobnější prostudování archivu a sborníku ponechám na vás. Dovolil bych si jen upozornit na starší zpravodaj z prosince 2004, kde se mimo jiné připomíná proslulý americký iluzionista a kritik paranormální scény James Randi a jeho vypsání prémie 1 milion dolarů za důkaz reálnosti některého paranormálního jevu. To, že tuto prémii ještě nikomu nevyplatil, je myslím dosti výmluvné.  Sborníkový příspěvek Antroposofie a a waldorfské školství se objevil i na České škole 21. března 2007. Pro učitele by mohla být dále zajímavá informace ze Zpravodaje z listopadu 2006, že ve spolupráci s Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze poskytuje Sisyfos pomoc učitelům při tvorbě školních vzdělávacích programů. Děje se tak umístěním recenzovaných příspěvků na Metodickém portálu RVP (www.rvp.cz). V letech 2004 až 2006 bylo takto uplatněno 10 „skeptických“ příspěvků. Dále se v tomto zpravodaji píše, že MŠMT udělilo v únoru 2006 klubu Sisyfos akreditaci k provádění vzdělávacích programů zaměřených na další vzdělávání pedagogických pracovníků (témata 1. Rozdíly mezi vědeckou a alternativní medicínou. Infiltrace léčitelských způsobů do každodenního života. 2. Je globální oteplování následkem činností lidí? Bojí se nás rostliny? 3. Společenské vědy v kontaktu s iracionalitou. Mýty o nebezpečí radioaktivity. 4. Kreacionismus versus evoluce. Rostliny pro budoucnost.), což se prý nesetkalo s odezvou ze strany pedagogů. Nechci soudit pouze podle sebe, ale tento „nezájem“ je možná způsoben averzí mnoha učitelů k tvorbě školních vzdělávacích programů.

Jestli tedy máte o „skeptické“ vzdělávání zájem, obracejte se raději přímo na Klub českých skeptiků. Pokud to nemáte daleko do Prahy nebo do Kladna, můžete se v případě zájmu zúčastňovat přednášek cyklu Věda kontra iracionalita v budově Akademie věd ČR v Praze nebo přednášek na gymnáziu v Kladně. Sisyfos nabízí i přednášky dalším zájemcům (školám, knihovnám, organizacím). Se „skeptiky“ se můžete setkat i na jejich tradičních setkáních  Skeptikon. To letošní se uskuteční ve dnech 18. až 20. května 2007 v Turnově. Ze dvou předchozích si můžete pustit zvukový záznam přednášek (Letovice 2006, Kamenice nad Lipou 2005).  

Odkazy mají „Sisyfové“ rozděleny na Skeptické odkazy a Druhý břeh. V obou kategoriích najdete zajímavé čtení, opět je asi nejpodstatnější otázkou, kolik času zde můžete strávit. Téma sisyfovského odkazníku bych uzavřel malou perličkou. S odkazem Mechanické hrátky (Japonci) jsem úspěšně upoutával pozornost již v několika třídách, kde učím. Můžete to u vás ve škole zkusit taky.

Nevím, jestli vás v Novinkách „Jak se astrologové spletli v roce 2006“ pobaví například to, že podle čínského horoskopu měl sestavovat vládu Drak Paroubek buď s Opicí Topolánkem, nebo Krysou Kalouskem, rozhodně si však v případě zájmu můžete nechat posílat novinky e-mailem. Na webových stránkách Sisyfa se dovíte i to, jak se stát členem Českého klubu skeptiků.   

Je jasné, že činnost Českého klubu skeptiků není přijímána pouze kladně. Nejsem žádný odborník, ale v mnoha případech mám dojem, že si mnoho lidí plete vědu a víru. Často ve škole dětem cituji K. R. Poppera: „Vědecké je to, co je z principu vyvratitelné.“ Ale myslím, že členům Klubu českých skeptiků tu nemusím dělat advokáta. Určitě se dokážou nejlépe obhájit sami, takže jim pouze ještě závěrem přeji v jejich sisyfovském úsilí hodně úspěchů a kolegům učitelům zase přeji, aby se i nám naše sisyfovská práce alespoň trochu dařila.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.