Josef Duhajský: Astronomie na internetu – několik tipů do výuky 2.

úterý 20. března 2007 ·

Už je to téměř pět let, co se na České škole objevil můj příspěvek „Astronomie na internetu – několik tipů do výuky“. Vzhledem k tomu (a myslím, že to zdaleka není jen můj pocit), že na internetu to funguje tak, že něco někdo napíše a po 14 dnech po tom už ani pes neštěkne, napadlo mě, že by mohlo být zajímavé po letech se k tomuto tématu vrátit.

Zajímavě vychází už následující porovnání. Před pěti lety jsem v úvodu  svého příspěvku  s astronomickými tipy napsal, že Google po zadání „česká astronomie“ objeví téměř pět tisíc odkazů. V době psaní tohoto příspěvku na dotaz „astronomie“ nabídl Google asi 861 tisíc česky psaných stránek a každý další den jich utěšeně přibývá. Ale vlastně to nijak překvapivé není, internet stále roste.

Dále zkusím porovnat, jak to dnes vypadá z mými tehdy nabídnutými odkazy. Z českých jsem tehdy nabízel:

Česká astronomická společnost (http://www.astro.cz/)
Pro školy je vhodná sekce pro mládež, vřele ale doporučuji podrobně prozkoumat i další odkazy na této stránce. Pokud v hodinách probíráte sluneční soustavu, klikněte na Sluneční soustava. Věnujete-li tomuto webu jednu vyučovací hodinu, rozhodně to nebude ztracený čas a nebudete se nudit.

Instantní Astronomické Noviny (http://www.ian.cz/)
Další web, kterému stojí za to „obětovat“ vyučovací hodinu. Navštivte a posuďte sami.

Expresní astronomické informace
(http://astro.sci.muni.cz/)
Novinky z astronomie a kosmonautiky. Opět použitelné pro vyhledávání zajímavostí a aktualit s žáky.

Astronomický ústav UK (http://astro.mff.cuni.cz/cz/)
Ukázka toho, jak vypadá astronomie na akademické půdě.

Štefánikova hvězdárna, Praha (http://observat.infoserver.cz/)
Hvězdáren najdete na internetu hodně, tuhle uvádím ze dvou důvodů. Jednak má popularizaci astronomie v náplni práce (a je to na její webové stránce vidět, a jednak na dotaz, který jsem jí zaslal, druhý den přišla odpověď.

Astropis (http://www.astropis.cz/)
Astronomický časopis. Stojí za to nakouknout i s dětmi, jak takový časopis může vypadat.

Po pěti letech jsou z těchto tehdy uvedených odkazů nefunkční dva. Astronomický ústav UK dnes najdete na http://astro.mff.cuni.cz/ a Štefánikovu hvězdárnu v Praze na http://www.observatory.cz/

Samozřejmě na všech webech je znát, že se pět let vyvíjely. Nevím, jestli si vzpomenete, jak vypadaly před pěti lety, ale zkuste se podívat dnes. K Štefánikově hvězdárně v Praze bych já osobně dnes rozhodně přidal Hvězdárnu a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně (http://www.hvezdarna.cz/)  a k Astronomickému ústavu UK zase Astronomický ústav Akademie věd ČR (http://www.asu.cas.cz/cesky/).

A uvedu ještě několik dalších „čerstvých“ českých internetových astronomických odkazů:

Amatérská prohlídka oblohy (www.astronomie.cz)

Provozovatelem těchto stránek je občanské sdružení Amatérská prohlídka oblohy, které se nevěnuje „jen“ tvorbě těchto www stránek, ale myslím, že za návštěvu tyto stránky stojí.

Astronomie-vesmír.info (vesmír.info)

VesmirWeb.NET (http://www.vesmirweb.net/)

Další dva astronomické weby, které stojí za navštívení. Na VesmirWeb.NETu se dokonce píše: „Náš web je zaměřen především na mladou generaci, proto jsou články koncipovány populárně naučnou formou. Naleznete zde jak užitečné informace, tak i podněty k zamyšlení a v neposlední řadě zábavu, samozřejmě související s vesmírem.“ Můžete to ve škole prověřit.

Noční obloha (http://nio.astronomy.cz/indexnio.html)

Na webu Jana Tošovského najdete dva velmi užitečné a zdarma šiřitelné programy Noční obloha a Otočná mapka, které můžete po stažení do svého počítače využívat k orientaci na obloze i bez připojení k Internetu (více viz zde).

Středoškoláky byste mohli ještě upozornit na Astronomickou expedici 2007 (http://www.expedice.astronomie.cz/)  neboli „letní školu astronomie“ (od 3. do 19. srpna 2007 na Hvězdárně v Úpici).  

To by mohlo pro dnešek s českými odkazy stačit, ale jestli víte o nějakých dalších pěkných českých astronomických stránkách vy, rád se dám inspirovat. Vím, že mnohé odkazy, které by si to zasloužily, jsem neuvedl. Pokud hledáte něco konkrétního z astronomie, je velmi pravděpodobné, že vás tam Google nebo jiný vyhledávač rychle zavede.

Ani před pěti lety uvedené zahraniční zdroje nenajdete všechny na tehdy uvedených adresách:

NASA (http://www.nasa.gov/)
Uvádět oficiální stránky NASA možná někomu připadne jako nošení dříví do lesa. Pokud nepatříte k pokročilým čtenářům v angličtině, zkuste kliknout na Multimedia Gallery – jistě zaujme i vaše žáky.

HubbleSite (http://hubble.stsci.edu/)
Stránka věnovaná Hubbleovu teleskopu.

Planetary Photojournal (http://photojournal.wr.usgs.gov/)

The Nine Planets (http://www.dkrz.de/~k202045/tnp/nineplanets.html)
O sluneční soustavě jsem se už zmiňoval. Další dvě velmi hezké stránky s touto tematikou.

A Space Library
(http://samadhi.jpl.nasa.gov/)
Tady se mi jako nejvděčnější jeví simulátor. Obvykle na studenty zabere.

SPACE.com (http://www.space.com/)
Na této stránce si můžete zřídit mailovou adresu ve formátu jmeno@space.com. To zní hezky, ne? Tím jsem na této stránce zaujal děti asi nejvíc."

Planetary Photojournal je dnes na http://photojournal.jpl.nasa.gov/index.html a The Nine Planets na http://www.nineplanets.org/. Ostatní odkazy „sedí“, i když s rozvojem českého internetu je navštěvuji méně a méně. Myslím, že valnou většinu potřebných astronomických informací nalezne dnes český zájemce z řad žáků či učitelů základních a středních škol na českém internetu. Jako příklad mohu uvést třeba Astronomy Picture of the Day. Podívejte se na astro.cz (http://www.astro.cz/apod/) a porovnejte. E-mailová adresa jmeno@space.com už dnes asi moc neláká. Časy se prostě mění, i když je potěšitelné, že většina astronomických adres, které jsem uvedl před pěti lety, je stále aktuálních. Na internetu je totiž často větší problém najít nějakou informaci podruhé než poprvé. Přesto opět přivítám, pokud pro mě objevíte nějaký pěkný zahraniční astronomický internetový zdroj. Navíc návštěva webů v angličtině je vhodná ve škole i  z toho důvodu, že není od věci žákům připomínat, že „úřední jazyk internetu“ je angličtina.  

A ještě drobná poznámečka: Z krátké diskuse pod mým tehdejším článkem je patrné (viz sikanatorka), že rýpalové se vyskytují na České škole taky už dost dlouho.

Ale abych se s vámi nerozloučil takhle přízemně, raději na závěr popřeji všem zájemcům o astronomii mnoho objevů, a to nejen na  internetu, a přeji vám, aby setkávání s astronomií pro vás bylo stejně příjemné jako pro mne.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.