Jan Wagner: Co se to na jihu Čech ve školách děje: Menzel a Forman na indexu?!

pátek 2. března 2007 ·

Českobudějovický týdeník 1 na jihu a poté i ČTK přinesly zprávu o tom, že dvě českobudějovické školy zrušily školní představení Menzelova a Formanova filmu, údajně kvůli jeho nevhodnému obsahu. Po loňské „marihuanové“ cause na českobudějovické Integrované střední škole se do hledáčku médií dostávají další českobudějovické školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu a Biskupské gymnázium.

Nejprve si ocitujme úvod úterní zprávy ČTK: Českobudějovické školy kvůli údajně nevhodnému obsahu zrušily studentům školní promítání filmů Jiřího Menzela a Miloše Formana. Snímky Obsluhoval jsem anglického krále a Goyovy přízraky podle Biskupského gymnázia a Střední školy cestovního ruchu obsahují příliš nahoty a sporné historické výjevy. Školy filmy zakázaly přesto, že jsou přístupné od 12 a 15 let, informuje dnešní vydání týdeníku 1 na jihu.

Menzelův film Obsluhoval jsem anglického krále v českobudějovickém multikině Cinestar zhlédly při školním představení dvě třídy Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu. Přestože je film přístupný od 12 let a tematicky zapadá do výuky hotelové školy, pro další třídy vedení školy film údajně zakázalo. Ředitel školy Mgr. Kamil Flachs nechtěl rozhodnutí v našem telefonátu v žádném případě komentovat. „Film prý obsahuje choulostivé erotické scény a tudíž je pro mládež nevhodný. S tím nemůžu souhlasit, nahota v pojetí Hrabala a Menzela působí spíš cudně než nemravně. Na rozdíl od jiných filmů, které v kinech běží a jsou středoškolákům přístupné," řekla podle ČTK týdeníku 1 na jihu manažerka multikina Svatava Kopečková, bývalá učitelka češtiny a dějepisu. Na náš dotaz k důvodům ještě dodala: „Menzel i Hrabal jsou klasici a kdo jiný by měl vidět prvorepublikové číšníky.

Ve středu přinesla zprávu i MF Dnes pod titulkem Do kina na Anglického krále a na Goyu studenti nesměli, kde je toto vyjádření ředitele Kamila Flachse: „Na Obsluhoval jsem anglického krále šlo několik tříd, další představení jsme se rozhodli neobjednat. Myslíme si, že jeho podání neodpovídá historickým skutečnostem.“ Svatava Kopečková v článku reaguje takto: „Tvůrci filmu si dokonce přizvali dva na sobě nezávislé odborníky z oblasti gastronomie, aby stolování bylo přesně podle tehdejší doby.

Školní promítání filmu Goyovy přízraky režiséra Miloše Formana zrušilo Biskupské gymnázium, jehož zřizovatelem je českobudějovické biskupství. Podle ředitele školy Zdeňka Dvořáka představení předběžně dohodla studentka po dohodě se svojí učitelkou na dobu školního vyučování. „Když jsem se ptala, proč studenti nepřijdou, bylo mi řečeno, že pohled na církev a inkvizici v tomto filmu je velmi problematický," uvedla podle ČTK Svatava Kopečková. Podle zprávy MF Dnes uvedla jedna studentka biskupského gymnázia: „Na film chtělo jít několik tříd, které si to v kině domluvily. Ředitel jim to ale zakázal, prý to nedoporučilo českobudějovické biskupství.“ To popřel ředitel Zdeněk Dvořák: „Jestliže má odpadnout výuka, musí o tom rozhodnout vedení školy. Studenti si nemohou dělat volno, kdy se jim zachce. Že film zakázalo biskupství, není pravda, biskup o tom vůbec neví.“ Vyjádření českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura se nám nepodařilo díky jeho nepřítomnost po celý tento týden získat.

V týdeníku 1 na jihu se ke kauze vyjádřila i ministryně školství Dana Kuchtová: „Je to samozřejmě v kompetenci škol, nemůžeme do jejich rozhodnutí jakkoliv zasahovat. Takováhle restriktivní opatření mi ale nepřijdou úplně vhodná. Zbytečná prudernost není na místě. Pokud se jedná o kvalitní dílo, studenti by ho měli vidět. Nerozumím tomu."

Kauza žije již svým vlastním mediálním životem a objevila se stručně i v bulvárním Blesku. Ředitel Zdeněk Dvořák vidí jako možný primární popud malou návštěvnost filmů, manažerka Svatava Kopečková naopak školám obecně vytýká určitý konzervativismus a absenci diskuse. Uvítáme samozřejmě stanoviska i dalších aktérů, případně vaše zkušenosti s podobným problémem. A máme tu i možnost využití této kauzy v průřezovém tématu Mediální výchova…



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.