Jan Wagner: 20 000 učitelů propustit hned aneb Komentátor MF DNES píše o školství jako naprostý ignorant

čtvrtek 22. března 2007 ·

Causu „propuštění 20 000 učitelů“ odstartoval úterní bulvární článek na titulní stránce MF DNES. Jeho obsah pak jako téměř hotovou věc převzalo i televizní zpravodajství. Následovalo vyjádření ministryně školství Dany Kuchtové, že v žádném případě nepodpoří v MF DNES citovaný plán ministerstva financí na snižování počtu zaměstnanců státní správy. Tento záměr je podle ministryně v rozporu s vládním prohlášením a propouštění by mohlo ohrozit zavádění školské reformy a kvalitu výuky.

Nejprve si ocitujme úterní MF DNES: Prosadit v následujících třech letech propuštění až dvaceti tisíc učitelů a dalších dvaceti tisíc úředníků a policistů se chce pokusit vláda. (…) Ministerstvo financí už má hotový návrh, jak snížit počet zaměstnanců ve službách státu do roku 2010 z dnešních 480 tisíc o 41 tisíc hlav. Do pár týdnů jej má projednat vláda. MF DNES to potvrdil náměstek ministra financí Eduard Janota. Uvedl, že návrh volí širší variantu – propouštět se má všude, ne jen na ministerstvech. Rozhodnutí bude na vládě, a ta bude čelit jak odporu odborářů, tak některých svých podřízených úřadů. Nejvíce by snižování dopadlo na učitele, kterých je přes 150 tisíc. „Dáme školám na učitele méně peněz, takže budou muset buď propouštět, nebo snížit platy,“ řekla mluvčí ministerstva školství Michaela Taschnerová.

Tuto zprávu upřesnila ve středu ČTK: Podle ministerstva financí pracuje nyní ve školství téměř 230.000 lidí, z nichž tvoří skoro 150.000 pedagogičtí pracovníci. Plán na snižování počtu státních úředníků počítá s každoročním úbytkem o tři procenta do roku 2010. Školství by tak muselo opustit přes 20.000 zaměstnanců, z toho asi 13.500 pedagogických pracovníků.

Přitom počet učitelů podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání v posledních letech klesal: v roce 2005/2006 pracovalo v regionálním školství necelých 138.000 učitelů, oproti roku 2001 se počet učitelů snížil o 1200, celkový počet zaměstnanců klesl o 8300 (3,5 procenta). Takový pokles ale ve státní či veřejné správě nemá obdoby!

Ministryně školství Dana Kuchtová na tiskové konferenci prohlásila, že chce zabránit plošnému propouštění všech pracovníků, obzvlášť jí pak vadí, že by se měl snižovat stav učitelů. Obecní a krajské školy a školská zařízení nelze podle Kuchtové v žádném případě považovat za centrální orgány státní správy: „Nelze udělat rovnítko mezi státním úředníkem a učitelem.“. Odchod učitelů by podle ministryně mohl ohrozit zavádění školských vzdělávacích programů a kvalitu vzdělávání.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba je ovšem v MF DNES citovaný materiál pouze návrhem, který ještě projde připomínkovým řízením na jednotlivých ministerstvech. Ministerstvo školství o propouštění učitelů rozhodovat nemůže, školám však může přidělit méně peněz na mzdy, jak se poněkud nešťastně vyjádřila tisková mluvčí MŠMT. „Konečné rozhodnutí bude na vládě, kde rovněž proběhne určitě obsáhlá diskuse,“ řekl ČTK Jakob. Ministryně Kuchtová doufá, že se jí podaří přesvědčit kabinet, aby návrh neschválil. Nepodpoří ho ani ostatní ministři za Stranu zelených.

Komentátor MF DNES Pavel Páral píše o školství jako naprostý ignorant: O tom, že státních zaměstnanců je více, než je potřeba, nelze pochybovat. V Česku se v uplynulých osmi až deseti letech namnožili státní úředníci víc než syslové na olympijské louce v Letňanech a učitelů je vzhledem k demografickému vývoji pomalu více než žáků. Všechny živíme ze svých daní a chtěli bychom vidět, že jejich stejně jako naše platy se odvíjejí od produktivity. A vidíme ke svému zděšení, že ta závislost je nepřímou úměrou. Čím méně služeb občanům, tím vyšší platy. Mzdy placené státem nikoli náhodou dlouhodobě předhánějí poměry v soukromém sektoru, který státní zaměstnance živí.(…) Jestli chce vláda skutečně zasáhnout do nákladů na správu státu, musí to udělat jednorázově a hned. Teď, nebo nikdy.

Podobná mediální masáž nevzniká sama od sebe, takže se nabízí jedna spekulativní otázka, od čeho potřebuje Kalouskem řízené ministerstvo financí odlákat pozornost?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.