Jakub Horálek: A co takhle prodat školu?

pátek 23. března 2007 ·

Podle ministerstva financí dluží v současné době každý Čech 78 000 korun českých. Včetně miminek. Úvahy o tom, zda je to hodně či málo přenechám ekonomům. Současná vláda již nabízí ozdravná opatření: bude se škrtat, budou se snižovat daně, budou se prodávat akcie strategických podniků. To však samo o sobě na snižování deficitu stačit nebude. Stejně jako vždy…stát zachrání novodobí gladiátoři, totiž učitelé. Ministerstvo školství (za poručnictví ministerstva financí) má v plánu snížit stav až o dvacet tisíc učitelů. Nemám o tomto sektoru už dávno pochybnosti. V posledních letech vrší botu za botou: ztracené miliony v projektu Internet do škol, vyhozené miliony na přípravu státních maturit, nepřesvědčivě realizovaná Reforma atd. Také co si myslet o schopnostech ,,podniku“, který již deset let přehlíží účetní chybu ve výši mnoha miliard korun.

Rozumějme: nejde o to snižovat stavy nebo nesnižovat. I když se mohu zeptat, proč tedy doposaváde nikomu nevadilo, že si na školách 20 000 nadbytečných učitelů ,,hází hrbem“.

Pokud vím, mělo v rámci Reformy dojít ke zkvalitnění úrovně učitelů. Tlak na jejich vzdělávání a schopnosti sliboval působit jako ona příslovečná smithovská ,,ruka“. Ti nekvalitní by se pak sami dostávali z kola ven a jejich počet by byl uzpůsoben konkrétním potřebám. Ale o kvalitu školství už přece ministerstvu dávno nejde. Přes líbivá slovíčka a patos všech sloganů o Reformě školství bylo všem odjakživa jasné, že jde ,,o prachy“.

„Dáme školám na učitele méně peněz, takže budou muset buď propouštět, nebo snížit platy,“ uvedla mluvčí ministerstva školství. No prosím, mohlo se to říci hned a bylo vymalováno. Prostě chladná ekonomická analýza. Ať si s tím školy poradí, jak chtějí, učitelé to zase odskáčou. Koneckonců: Reformu připravili zdarma (peníze shrábli různí lobbisté a školitelské agentury), tak ať to také zdarma odučí.

Místo nějaké koncepce – necitlivé prohlášení. Je nám jedno, kdo u vás bude učit, jak bude učit, kolik toho bude učit- hlavně ať ti přebyteční vypadnou. Kdo je přebytečný - určí ředitel.
A jestli toho nebude schopen – učitelé už se nějak ,,anihilují“ sami, až uvidí výši milostivě jim přiřknutého ,,bakšiše“. Že díky vzdělávacím programům přibylo ,,hafo“ nových témat a předmětů ? Nevadí. Ještě bychom mohli třeba navýšit úvazky. Skvělá pragmatická úvaha. Machiavelli - ,,hadr“.

Ač se paní ministryně slibuje za učitele bít, moc její snaze nevěřím. Pro naši vládu není zřejmě vzdělání základní investicí státu do jednotlivce jako třeba ve Finsku, ale jedná se – jako v případě ekologie-o šlehačku na dortu. Školské odbory ? Ty jsou léta pro smích. Je tady jediná šance: převést školství pod patronát mladoboleslavslé škodovky. Tamní odbory umí pro své chráněnce něco udělat.

Státní dluh je třeba určitě snížit. Napadlo mě, zda by nemohla paní ministryně zadat Výzkumnému ústavu pedagogickému vypracování návrhu na jeho umoření. Koneckonců, za ty peníze, které celému sektoru vláda slibuje, nepůjde stejně nic jiného zkoumat. Já už bych jeden návrh měl: Co takhle prodat školu?





Jakub Horálek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.