CERMAT: Všechny základní školy s 5. třídami se mohou hlásit do projektu Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. ročníků ZŠ 2007

pátek 9. března 2007 ·

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání za podpory MŠMT a ve spolupráci s odbory školství krajských úřadů připravily projekt Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. ročníků ZŠ 2007, který přímo navazuje na obdobné projekty realizované v letech 2005 a 2006. Zatímco předloni tento projekt proběhl pouze v Karlovarském kraji, do loňského projektu se zapojily školy již ve třech krajích ČR - Karlovarském, Libereckém a v kraji Vysočina. Letos se testování žáků 5. tříd uskuteční poprvé v celé republice včetně Hlavního města Prahy.

Všechny základní školy v České republice se mohou do letošního projektu přihlásit elektronicky od 5. března do 16. března. Testování žáků 5. tříd se uskuteční podle jednotného testovacího schématu 25. a 26. dubna 2007. CERMAT připravil testy Dovednosti v českém jazyce, Matematické dovednosti a test Obecné dovednosti. Školy s polským vyučovacím jazykem využijí test Dovednosti v polském jazyce. Součástí testování je také vyplnění žákovského dotazníku. Po centrálním zpracování výsledků testů CERMATem obdrží každá zúčastněná škola ve druhé polovině června 2007, tedy ještě před ukončením tohoto školního roku, osvědčení pro jednotlivé žáky obsahující výsledky žáka v testech a souhrnné výsledky pro školu.

CERMAT informoval školy doporučeným dopisem odeslaným 23. února. O projektu jsou rovněž informovány odbory školství krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností.

„Projektu se mohou letos vůbec poprvé zúčastnit také žáci se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří jsou integrováni ve školách běžného typu nebo navštěvují speciální školy“, prozradil novinku letošního testování Radek Schindler, vedoucí oddělení speciálního testování v CERMATu. „Pro tyto žáky budou připraveny dvě skupiny uzpůsobení podmínek testování. V první skupině budou mít žáci pouze prodloužený čas na řešení, ale testové sešity zůstanou formálně i obsahově shodné. Druhá skupina zahrnuje kromě prodloužení času i úpravy testů – texty budou tištěny zvětšeným písmem, klíčová slova zvýrazněna a obrázky doplněny slovním popisem“, dodal Radek Schindler a zároveň upozornil, že projekt není určen pro žáky s mentálním postižením, kteří se vzdělávají ve třídách nebo školách s upraveným vzdělávacím programem.

Výsledky poskytnou školám objektivní zpětnou vazbu o dosažené úrovni výsledků vzdělávání svých žáků. „Pro žáky je testování zároveň příležitostí k ověření vlastních znalostí a dovedností. Dále budou mít možnost porovnat své výsledky s vrstevníky v České republice, kraji a jinými žáky téže školy“, doplnila vedoucí projektu Eva Říhová a zdůraznila, že účast základních škol v projektu je dobrovolná a testový materiál i zpracování výsledků jsou pro zúčastněné školy zdarma.



CERMAT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.