CERMAT: Matematika ve společné části nové maturitní zkoušky

čtvrtek 1. března 2007 ·

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) uspořádalo dne 22. února 2007 tiskovou besedu na téma Zkouška z matematiky ve společné části maturitní zkoušky. Záměrem prezentace bylo představit podobu této zkoušky zástupcům médií i odborné veřejnosti. Tiskovou besedu zahájil ředitel CERMATu PhDr. Martin Chvál, Ph.D. slovy: „Matematika patří k nejvíce diskutované zkoušce, ne z hlediska její připravenosti, ale neustále se vrací diskuse k tomu, zda by matematika měla být pro všechny žáky, či alespoň pro některé obory studia, povinnou součástí maturitní zkoušky“. Prezentace tiskové besedy na téma Matematika ve společné části nové maturitní zkoušky se ujaly předmětové koordinátorky pro matematiku PhDr. Eva Řídká, CSc. a RNDr. Eva Lesáková.

Podle platného školského zákona by měl ve školním roce 2007/2008 každý maturant povinně maturovat ze tří zkoušek: českého jazyka, cizího jazyka a z jedné ze čtyř volitelných zkoušek, k nimž patří Matematika 1, Občanský základ, Přírodovědně technický základ a Informačně technologický základ. Profilová část nové maturitní zkoušky je zcela v kompetenci školy a také v této části bude maturant ve školním roce 2007/2008 skládat minimálně 3 zkoušky.

Ve společné části nové maturitní zkoušky má zkouška Matematika 1 podobu devadesátiminutového didaktického testu, v němž je zhruba polovina času věnována otevřeným úlohám, kdy žáci nemohou vybírat správné řešení  pouze z předložených variant, ale sami musí úlohu řešit.

Eva Řídká připomněla, že otevřené úlohy kladou zvýšené nároky na hodnocení: „Nejdříve je třeba testy opravit a následně data připojit k elektronickému zpracování. Novinkou při hodnocení je, že od letošního roku se otevřené úlohy hodnotí v elektronické podobě. Každou úlohu, která je naskenována ve formě obrázku, tak mohou opravovat dva nezávislí hodnotitelé“.

Poté Eva Lesáková představila problematické úlohy, které žáky provází po celou dobu výuky matematiky. Z výsledků testování je patrné, že základní neznalosti, s nimiž žáci odcházejí ze základních škol, už vyšší stupně škol neodstraní. Eva Řídká se zamyslela nad příčinami neúspěchu, přičemž upozornila na skutečnost, že v posledním desetiletí neproběhla žádná komplexní studie hodnotící úroveň znalostí a dovedností našich středoškoláků. Podle studie OECD zveřejněné v roce 2006 má v České republice vyšší sekundární vzdělání 89  % obyvatel, v případě populace 25 až 34letých je tento údaj dokonce na úrovni 94  %, což řadí Českou republiku na přední umístění mezi zeměmi OECD. Otázkou zůstává, jaká je kvalita absolventů středních škol. Eva Lesáková poté prezentovala výsledky zkoušky Matematika 1 v Maturitě nanečisto v roce 2006, kdy 28  % žáků z přibližně 26 tisíc, kteří matematickou zkoušku absolvovali, nedosáhlo na předběžně stanovenou hranici úspěšnosti 33  %. Tento výsledek je jistě ovlivněn i tím, že řada žáků, kteří test řešili, by si matematiku jako volitelnou zkoušku u maturity nevybrali.

Jedním z cílů nové maturitní zkoušky je garantovat určitou úroveň znalostí a dovedností maturantů. „Nebojme se přidat k ostatním státům, kde je společná maturita samozřejmostí a rovněž i objektivním měřítkem pro absolventy škol“, uvedla Eva Řídká. „Matematika pro společnou část maturitní zkoušky je nejen podle našeho názoru připravena“, dodala na závěr s tím, že školy měly možnost vyzkoušet si se svými studenty cílovou podobu maturitní zkoušky z Matematiky 1 ve společné části již v předchozím roce, dále, že požadavky k maturitní zkoušce vycházejí ze společných programů vyučovaných na všech typech škol a studenty ani učitele by v žádném případě neměly zaskočit.

Prezentace ke stažení (PPT, 4 MB)

Prezentace pro tisk (PPT, 4 MB)



CERMAT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.