Zoja Franklová: Učňové se chystají psát samostatnou odbornou práci

pondělí 12. února 2007 ·

Začátek druhého pololetí je pro některé učně přelomový. Žáci 3. ročníků v učebních oborech kuchař, číšník, cukrář, pekař a kadeřník si totiž losují téma pro samostatnou odbornou práci. Jde o nový prvek, který vzniká v rámci reformy závěrečné zkoušky. Při něm mohou absolventi učebních oborů prokázat, že jsou schopni samostatné tvůrčí práce.

„Důležité je, že přitom dochází k propojení všeobecného a odborného vzdělávání a také spojení teorie s praxí. Žáci při takové práci rozvíjejí své schopnosti a dosáhnou i toho, co se jim zpočátku zdá nemožné,“ tvrdí Taťána Vencovská z NÚOV, která se samostatnými odbornými pracemi učňů zabývá.

Nové závěrečné zkoušky pro tříleté učební obory připravuje Národní ústav odborného vzdělávání v rámci projektu Kvalita I, na nějž příspívá Evropský sociální fond. Pro každý obor vzniká ve spolupráci se školami a zaměstnavateli jednotné zadání, na němž bude nová zkouška založena. V minulém školním roce bylo do projektu zapojeno 19 oborů, letos to je už 40.

O tom, zda se v daném oboru bude samostatná odborná práce psát či nikoli, rozhodují řešitelské týmy. V tomto školním roce ji budou mít žáci na 80 středních odborných školách v šesti oborech, v příštích letech by se mohla rozšířit i do dalších oborů.

Žáci budou svou práci obhajovat

V každém oboru je pro samostatnou odbornou práci stanoveno několik témat, z nichž si žáci losují. Poté mají minimálně měsíc na to, aby pod vedením mistrů vyhledávali potřebné informace, promýšleli vlastní návrhy a na počítači zpracovali text práce, který mohou doplnit výpočty, obrázky či nákresy.

Například tématem samostatné práce u kuchařů může být menu pro dětskou oslavu nebo slavnostní tabule sloužící k propagaci regionu. Ve své práci musejí žáci napsat, pro koho své menu připravují, s kolika osobami počítají, jaké suroviny jsou k tomu potřeba, musejí provést kalkulaci, popsat technologické postupy i úpravu na talíři a servis. Na rozdíl od ostatních oborů je zde součástí práce i prezentace menu v cizím jazyce.

Svá řešení a postupy nakonec žáci obhajují před zkušební komisí v rámci závěrečné zkoušky a prakticky je mohou předvést při její praktické části. Mají tak možnost ukázat, že pronikli do určité odborné problematiky, umějí pracovat s informacemi a dokáží prezentovat výsledky své práce. Takové dovednosti jsou určitě předpokladem k tomu, aby se mohli dobře uplatnit v praxi a měli chuť se i v dospělosti dále učit.



Zoja Franklová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.