ÚIV: V pětině základních škol nemají žáci možnost nakupovat nápoje ani potraviny

pondělí 12. února 2007 ·

V pětině základních škol nemají žáci možnost o přestávkách nakupovat nápoje ani potraviny, u středních škol jde pouze o jednu desetinu. Na středních školách, na rozdíl od škol základních a speciálních, není žákům umožněno pohybovat se a relaxovat v hodinách. Ve dnech vyučování mají žáci zpravidla přístup do počítačových učeben, na školní hřiště a do tělocvičen. Většina školních družin a školních klubů se zaměřuje na výtvarnou a sportovní činnost. Vyplývá to z výsledků čtvrté vlny projektu Rychlá šetření v roce 2006 zveřejněných Ústavem pro informace ve vzdělávání. Průzkumu se zúčastnilo celkem 2624 škol z celkového počtu 4000 oslovených.

Ve školách, kde je možno o přestávkách nakupovat potraviny a nápoje, si je kupuje menšina dětí. Častější je zájem na středních školách, což může souviset i s většími finančními zdroji těchto žáků a s jejich větší nezávislostí při stravování na rodičích.

Na středních školách není žákům umožněno se v hodinách pohybovat a relaxovat, což odpovídá věku žáků, kteří jsou již schopni udržet celou vyučovací hodinu pozornost. Naopak ve více než 90  % základních a speciálních škol umožňují učitelé alespoň některých předmětů žákům pohyb a relaxaci přímo v hodině. O přestávkách většinou mají žáci možnost volného pohybu po chodbách nebo ve třídě. Poměrně často využívají na speciálních a základních školách zahrady a hřiště (cca na dvou třetinách škol).

Ve dnech vyučování mohou žáci volně navštěvovat zejména počítačovou učebnu (téměř v 80  % škol), školní hřiště (cca dvě třetiny) a v polovině škol také tělocvičnu. O víkendech a prázdninách zůstávají otevřena školní hřiště zhruba ve třetině škol. Většině žáků je během prázdnin volně přístupná knihovna (platí pro téměř devět desetin škol), často jsou dostupná veřejná sportoviště (80  %) a organizované sportovní aktivity (76  %).

Většina školních družin se zaměřuje na výtvarnou činnost (více než 95  %) a činnost sportovní (92  % na ZŠ a 80  % ve speciálních školách). Více než polovina družin nabízí žákům hudební, literárně-dramatické či počítačové zaměření. Ve speciálních školách je obvyklé doučování dětí v družinách (53  %). Okrajově je nabízena žákům technická činnost (cca 15  % družin) a výuka cizích jazyků (14  % na ZŠ a pouhá 3  % družin ve speciálních školách). Školními kluby disponuje 16  % ZŠ, 22  % SŠ a 13  % speciálních škol. Většina těchto školních klubů se zaměřuje na činnost sportovní (cca 80  %), v případě základních a speciálních škol také na činnost výtvarnou a počítačovou (cca 65–80  %).

Projekt Rychlá šetření je zaměřen na zjišťování názorů, které se týkají aktuálních problémů v oblasti školství. Sběr dat se uskutečňuje pomocí internetu na stálém panelu 4000 dotazovaných ředitelů škol, návratnost v této vlně činí 65,6  %. Hlavní závěry jsou zveřejněny na www.uiv.cz a na www.edu.cz.



ÚIV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.