ÚIV: Netradiční úlohy z matematické gramotnosti

úterý 13. února 2007 ·

V těchto dnech vydává Ústav pro informace ve vzdělávání publikaci Netradiční úlohy – Matematická gramotnost v mezinárodním výzkumu PISA. V knize jsou zveřejněny úlohy z matematické gramotnosti z výzkumu PISA (Programme for International Student Assessment) z roku 2003, včetně hodnocení odpovědí. Přináší také základní informace, jak je v rámci tohoto výzkumu charakterizována matematická gramotnost. PISA je projekt OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) zaměřený na mezinárodní srovnání znalostí patnáctiletých žáků v matematické, přírodovědné a čtenářské gramotnosti.

Kniha Netradiční úlohy seznamuje s pojetím matematické gramotnosti ve výzkumu PISA 2003 a přináší základní informace o výsledcích žáků v této oblasti. Popisuje, jak byla oblast matematické gramotnosti strukturována a jaké typy úloh byly použity k jejímu hodnocení. Jsou zde také zveřejněny úlohy použité pro měření úrovně matematické gramotnosti v rámci šetření v roce 2003. Každá úloha je uvedena v plném znění a je doplněna návodem na vyhodnocování žákovských odpovědí. Pro každou úlohu  je také  uvedena její obtížnost a úspěšnost žáků při řešení.

Vydaná publikace  navazuje  na  tři předchozí  z ediční řady Netradiční úlohy věnované oblastem čtenářské gramotnosti, přírodovědné gramotnosti a řešení problémových úloh. Celá ediční řada  je ke stažení na adrese http://www.uiv.cz/clanek/265/1158.

V uplynulých letech se v České republice uskutečnila tři šetření mezinárodního projektu PISA zaměřená na zjišťování vědomostí a dovedností patnáctiletých žáků ve čtení (toto šetření proběhlo v roce 2000), matematice (2003) a přírodních vědách (2006). Projekt probíhá pod patronací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).



ÚIV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.