Radek Sárközi: Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu…

pátek 23. února 2007 ·

Většina učitelů středních škol nesouhlasí s podobou společné části maturitní zkoušky, jak ji „připravili“ úředníci z CERMATu. Veřejnost ale o jejich postoji neví… Politici si melou svou… Co s tím? Bojkotovat CERMAT!

Nové státní maturity se dostaly do paradoxní situace. Jejich realizaci uzákonila bývalá vládní strana ČSSD, která je nyní v opozici, společně s KSČM. Mezitím ale převzala vládní odpovědnost ODS, která s nimi nesouhlasí, musí je ale zajistit… Pokud se maturity nepovedou, bude muset odstoupit ministryně školství Dana Kuchtová, jejíž Strana zelených je také proti konání státních maturit! MŠMT navíc zřizuje CERMAT, který maturity připravuje…

Pro nové maturity jsou poslanci KSČM a ČSSD, dále zaměstnanci CERMATu a někteří učitelé (především gymnaziální, kterým se zdá maturita na odborných učilištích málo náročná). Proti společné části maturit vystupuje ODS a Strana zelených společně s pedagogickými odborníky a většinou učitelů i studentů středních škol.

Dvě koaliční strany se pokusily alespoň o odklad státních maturit o 2 roky, což trochu překvapivě podpořila i třetí koaliční strana – KDU-ČSL. Návrh příslušné novely školského zákona prošel do druhého čtení a čekají ho tedy ještě minimálně dvě čtení v Poslanecké sněmovně, hlasování v Senátu a v ideálním případě i podepsání prezidentem…

Zatímco mezi politiky nepanuje o státních maturitách jasný názor (zhruba polovina je pro a polovina proti), studenti, učitelé středních škol i pedagogičtí odborníci mají jasno – jsou proti. O zákonech ale rozhodují právě politici v parlamentu… Odklad, nebo zrušení nových maturit je v jejich kompetenci.

Učitelé středních škol i jejich žáci mají několik možností, jak dát najevo svůj nesouhlas se státními maturitami.

Loni proběhly petice studentů i učitelů proti státním maturitám, ale nic moc se nestalo. Média je prakticky nezaznamenala…

Větší pozornosti médií se těšily průzkumy, podle kterých jsou učitelé i studenti proti státním maturitám. Politici i přes tyto informace ale setrvávají na svých pozicích…

Stávka je ve školství nereálná.

Jako reálnou ale vidím demonstraci před budovou Poslanecké sněmovny (nikoliv MŠMT, jehož vedení je proti státním maturitám) a CERMATu. Stačilo by, kdyby na ni dorazili pouze učitelé a studenti středních škol z Prahy a nejbližšího okolí…

Bojkot CERMATu skrze Maturity nanečisto

Aktuálním cílem „občanské neposlušnosti“ by mohly být Maturity nanečisto připravené CERMATem.

Příliš nechápu, proč se do nich školy, učitelé a studenti dobrovolně zapojují, když jsou proti jejich obsahu… Opakovaně se v nich objevují nekvalitní testové úlohy, které CERMAT zadává desítkám tisíc studentů. Přitom by stačilo, kdyby si testy přečetli dva odborníci a vyzkoušeli studenti ve třech třídách… Z desítek milionů korun nákladů by náhle byly tisíce…

Maturity nanečisto absolvují studenti, kteří školu opouštějí, tedy nikoliv ti, kteří by měli příští rok maturovat nově! Považuji to za zbytečné. Opět jde o nebývale neefektivní plýtvání finančními prostředky daňových poplatníků!

Testy i správné odpovědi jsou následně k dispozici učitelům i studentům na webu CERMATu. Mohou si je tedy vyzkoušet učitelé i studenti nižších ročníků, které státní maturity čekají. K tomu ale není třeba pořádat Maturity nanečisto… A především se jich účastnit!

Pokud školám, učitelům i studentům podoba nové maturity vadí, mohou to dát najevo tak, že se Maturit nanečisto demonstrativně nezúčastní, nebo odevzdají nevyplněné testy.

Řada škol se k Maturitám nanečisto nepřihlásila. Školy, které se přihlásily, mají možnost testy z CERMATu bojkotovat. Žádný postih jim za to nehrozí, protože Maturity nanečisto jsou dobrovolné!

Internetové tipy:



Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.