Petr Kolman: Srážky ze mzdy

čtvrtek 15. února 2007 ·

Otázka: Jaké srážky ze mzdy může škola svým zaměstnancům srážet? Může odborářům z jejich platu automaticky srážet příspěvky pro jejich odborovou organizaci?

Odpověď:

Řečeno s laskavou nadsázkou někteří lidé si myslí, že v zaměstnání je mimo srážky s blbcem nemůže jiná srážka potkat. Avšak pozor, jsou tu ještě srážky ze mzdy.

Zaměstnavatel (v našem případě škola) je dle nového zákoníku práce oprávněn srazit zaměstnanci:

  1. daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti,

  2. pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění,

  3. zálohu na mzdu nebo plat, kterou je zaměstnanec povinen vrátit proto, že nebyly splněny podmínky pro přiznání této mzdy nebo platu,

  4. nevyúčtovanou zálohu na cestovní náhrady, popřípadě jiné nevyúčtované zálohy poskytnuté zaměstnanci k plnění jeho pracovních úkolů,

  5. náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž zaměstnanci právo nevzniklo.

Dodejme, že výkon rozhodnutí neboli exekuce nařízených soudem, soudním exekutorem, správcem daně, orgánem správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku (např. obce) se řídí §§ 276 až 302 občanského soudního řádu a tedy nikoliv zákoníkem práce.

Srážky ze mzdy zaměstnance ve prospěch zaměstnavatele za přijetí do zaměstnání, ke složení peněžních záruk nebo k úhradě smluvních pokut nejsou dovoleny.

Srážky ze mzdy k náhradě škody jsou možné jen na základě dohody o srážkách ze mzdy.

V neposlední řadě tu máme speciální srážkový titul týkající se jen členů odborů.

Dle § 146 ZP platí k úhradě členských příspěvků zaměstnance, který je členem odborové organizace, bylo-li to sjednáno v kolektivní smlouvě nebo na základě písemné dohody mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací a souhlasí-li s tím zaměstnanec, který je členem odborové organizace.

Zde si podtrhněme, že učitel-odborář k výše zmíněným srážkám ze mzdy ve prospěch odborové organizace musí dát souhlas, tedy zaměstnavatel tak nemůže činit automaticky.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.