Petr Kolman: Přípravné třídy základní školy

středa 7. února 2007 ·

Otázka: Jaké školy mohou zřizovat přípravné třídy základní školy? Kdo ji může navštěvovat? Od jakého počtu dětí možno zřídit přípravnou třídu základní školy? Kdo rozhoduje o zařazení či naopak nezařazení dítěte do této třídy? Možno žádat poplatky za návštěvu takové třídy?

Odpověď:

Kdo může zřizovat přípravné třídy základní školy?

Dle stávající školského zákona tak mohou činit

  1. Obec

  2. Svazek obcí

  3. Kraj

Všechny zmíněné entity tak mohou činit pouze se souhlasem místně příslušného krajského úřadu!

Pozornější čtenáři si tedy povšimli, že zřizovateli nejsou z právního hlediska školy, ale obce, svazky obcí nebo kraje.

Kdo může přípravnou třídu základní školy navštěvovat?

Zmíněné přípravné třídy jsou určeny pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, které jsou sociálně znevýhodněné a u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj.

Od jakého počtu dětí možno zřídit přípravnou třídu základní školy?

Přípravnou třídu lze zřídit, pokud se v ní bude vzdělávat nejméně 7 dětí.

Kdo rozhoduje o zařazení či naopak nezařazení dítěte do tohoto „útvaru“?

O zařazování žáků do přípravné třídy základní školy rozhoduje ředitel školy.

Děje se tak na žádost zákonného zástupce dítěte (tedy v praxi nejčastěji rodiče) a na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení. Obsah vzdělávání v přípravné třídě je součástí školního vzdělávacího programu (ŠVP).

Pokud tu byla řeč o řediteli školy, musíme připomenout, že zmíněná „hlava školy“ pokud rozhodne o odkladu povinné školní docházky má podle školského zákona povinnost doporučit zákonnému zástupci dítěte vzdělávání dítěte v přípravné třídě základní školy nebo v posledním ročníku mateřské školy, pokud lze předpokládat, že toto vzdělávání vyrovná vývoj dítěte.

Vzdělávání v přípravné třídě základní školy stejně jako v posledním ročníku mateřské školy zřizované státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí se poskytuje vždy bezúplatně.

Dodejme, že žákům těchto přípravných tříd základních škol, jsou taktéž  na základě školského zákona bezplatně poskytovány základní školní potřeby.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.