Petr Kolman: Blíží se čas daňového přiznání

pátek 16. února 2007 ·

Otázka: Jsem zaměstnanec – učitel ZŠ. Škola mi každý měsíc sráží daň a povinné pojistné, musím podat samostatné daňové přiznání za rok 2006, když jsem si mimo svého platu přivydělal za minulý rok cca 24 000 korun ze sportovních sázek v Tipsportu? Nebo mohu podat přiznání přes zaměstnavatele jako většina ostatních kolegů?

Odpověď:

Pro přesnost uveďme, že zaměstnavatel vám každý měsíc nesráží daň, nýbrž zálohu na daň z příjmu.

Většina příjmů osvobozených od daně z příjmu je uvedena v ustanovení § 4 odst. 1) z.č.586/1992 o daních z příjmu, v současnosti je jejich zde enumerováno tolik, že zákonodárce pro označení osvobozených skupin příjmů vyčerpal celou abecedu a musel přistoupit ke zdvojování písmen - aktuálně skončil u písmen zo) příjem získaný ve formě dávek z úrazového pojištění.

Nicméně pro naši sportovně sázkovou problematiku je relevantní, že od daně z příjmu jsou, kromě příjmů uvedených v ustanovení § 4, osvobozeny dle § 10 odst. 3) i výhry z loterií, sázek a podobných her provozovaných na základě povolení vydaného podle zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Sem spadá i vaše sportovní sázení.

Takže samostatné daňové přiznání podávat nemusíte a k výhře vám samozřejmě gratulujeme!



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.