Petr Fořt: Konec rozvoje ICT v našem odborném školství?

úterý 13. února 2007 ·

Nasazení nových postupů svázaných s ICT do technických oborů bylo vždy považováno za samozřejmost v průmyslové sféře i v našem školství. Tento trend, který má podpořit rozvoj technické vzdělanosti v našem státě, je ovšem díky špatné koncepci státní maturity z ICT zásadně ohrožen.

Výuka oborově orientované informatiky, problém, který považuje každý technik za samozřejmost a součást svého vzdělání. V uplynulém desetiletí byly v této oblasti vytvořeny stovky projektu, prohloubena spolupráce škol s regionálním průmyslem a získána podpora prakticky všech stěžejních dodavatelů CAx/PLM řešení. Oborové nasazení ICT je součástí rozvoje strategií firem a podniku. Aplikovaná informatika se stává pro každého z nás každodenním vyjadřovacím prostředkem.

Tomuto trendu v našem odborném školství začínají těžké časy. S nástupem projektu státních maturit je pozice oborového využití, postaveném na správném chápání významu ICT, vážně ohrožena. Koncept státních maturit si bere za úkol, mimo jiné, unifikaci znalostí oboru ICT. Hlavním bodem sváru, který původně vznikl jako diskuse na technickém portálu DesignTech.cz, je zásadní konflikt v chápání obecného povědomí absolventu škol o ICT. Skupina tvůrců současné koncepce považuje za základ vzdělanosti našich techniku více než deset let starou metodiku výuky ICT. Ta je zásadně v rozporu s moderním pohledem na využití ICT v praxi. Dochází tak k preferování problematiky ICT na úkor oborových znalostí a dovedností. Tento přístup nejenže nedovoluje integrovat do výuky nejmodernější postupy a technologie, ale prakticky vrací úroveň technického vzdělávání do období tradičního pauzování a rýsovacích prken. Negativní vliv konceptu ITZ (Informačně technologický základ) na nasazení ICT v odborném školství je zcela plošný, bez ohledu na to, jestli se jedná o strojírenství, elektrotechniku, stavebnictví, ekonomiku a radu dalších oboru.

Výrazným bodem sváru mezi řešiteli obsahu státní maturity a zástupci technického školství je nulová návaznost současné koncepce zkoušky na znalosti požadované od absolventů odborných škol v praxi. Návaznost neexistuje ani na stovky oborově orientovaných grantu realizovaných školami v rámci projektu SIPVZ. Ten pod hlavičkou MŠMT za tri roky své existence poskytl školám hardware a software v hodnotě stovek miliónů korun. Čas, který byl věnován dříve výuce oborové problematiky ICT, je nyní nutné obětovat studiu problematiky, která nesouvisí s obecnou znalostí ICT každého technika. Společným jmenovatelem problému je především nedostatečná časová dotace vyučovacích hodin v aktuálních osnovách a neaktuální pohled na význam oboru ICT v jednotlivých technických i netechnických oborech.

V důsledku, který vyvolá jistě v praxi úsměv, má tento zcela nekoncepční přístup dopad až na mezipředmětové vztahy a vlastní průběh odborného vzdělávání. Typickým důsledkem je rušení výuky moderních postupu navrhování pomocí CAx/PLM technologií na úkor úzce specializované ICT problematiky.

Do diskuse, která se strhla jako lavina, je v současné době zapojena rada zástupců škol a praxe. Současný trend muže mít ve svém důsledku výrazný vliv na kvalitu znalostí a dovedností absolventu našich škol. Jejich hlavní znalostí bude práce s tuší a pauzovacím papírem v době, kdy je celý technický svět postaven na digitální dokumentaci.

Tento článek byl původně publikován na serveru DesignTech.cz a Technickém týdeníku.



Petr Fořt

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.