Marek Veselý: Odhalte Znamení ďábla!

úterý 13. února 2007 ·

Knížka, která upoutala moji pozornost, nese název trochu jak z pera Dana Browna – „Znamení ďábla“, nicméně pojmenování knížky ještě pokračuje „… a jiné záhady pro mladé chemiky“. Já jsem kdysi soupravu „Mladý chemik“ také vlastnil a tajuplné chemické záhady a pokusy miloval. Stejně tak jsem si „zamiloval“ dvaadvacet svižně psaných povídek s otevřeným koncem, jejichž autory jsou zkušená didaktička chemie Svatava Janoušková a pedagogické obci známý Petr Kukal.

V současné době se téměř roztrhl pytel s různými detektivními povídkami, u nichž autor předpokládá, že čtenář „snadno nahlédne“ a vyluští záhadu autorem mu předloženou. Po matematických a fyzikálních detektivkách a také případech pro mladé a začínající detektivy (většinou z produkce nakladatelství Portál) tedy nyní přichází na řadu nakladatelství Computer Press s povídkami, u nichž se vyplatí znát aspoň něco z ne zrovna oblíbeného školního předmětu chemie. Většina takové literatury hřeší pochopitelně na to, že záhady luštíme rádi. V poslední době je nám dokonce i komerční televizí vštěpováno, že můžeme být „clever“, že věda může být zábava. Ale ona opravdu je, to vám jako fyzikář klidně podepíšu.

Jak svižně a lehce jsou příběhy psané, tak lehce a svižně se čtou. Pochopitelně jen do té doby, než nám autoři položí závěrečnou otázku. V té chvíli totiž máme oprášit své přírodovědné znalosti a vědomosti. Troufám si tvrdit, že celá řada z nás přírodním vědám rozumí pouze ve stylu známého Murphyho zákona: „Co se hýbe nebo je zelené, patří do biologie; co nefunguje, patří do fyziky; a co smrdí, bude nepochybně z chemie.“ Abychom však z řešení vyšli „bez ztráty kytičky“ (nejlépe té, která označuje obtížnost příběhu), připravili autoři nejen odhalení (zcela neskandální, ale přírodovědně pravdivé), ale také jakousi nápovědu ve stylu chytrému napověz, ty ostatní trkni.

V názvu knihy se tvrdí, že záhady jsou pro mladé chemiky, ale já bych to klidně rozšířil i na starší (a pokročilé) chemikáře. Pro ty sice příběhy moc záhad skýtat nebudou, ale je to fajn doplněk k mnohdy nudné učebnicové literatuře faktu. Využití? Což takhle k motivaci, k opakování či do hodin, které se zdají být pro vzdělávání žáků už dávno ztraceny (před Vánoci, na školách v přírodě, apod.)?

A čím mě, potažmo vás, ještě knížka může upoutat? Na první pohled určitě pěknými ilustracemi Aleše Leznara, ale pak pochopitelně tím, jak dobře je napsaná. Hlavními hrdiny nejsou profesionální dospělí „pátrači“, ale dvojice deváťáků – Robin a Katka, kteří mají asi rádi nejen jeden druhého, ale také chemii. Výborná znalost školního prostředí, dobře vykreslený charakter postav, možnost ztotožnění se s hlavními hrdiny, vtip a humor, to všechno jsou plusové body pro tuto knížku. Příběhy leckdy nepostrádají až hororové prvky, pranýřují a vysmívají se šarlatánství, vyvolávají soucit a pomoc starším a slabším, a jak jsem zmínil, je tu naznačena i platonická láska mezi hlavními hrdiny. Tam, kde se jedná o chemicky poněkud „drsnější“ pokus, nechybí ani ono známé varování „ne, ne, ne, ty, ty, ty“. A to, že se některé motivy vyskytují i v jiných knížkách (např. hustota zlata, účinky oxidu uhličitého ve zmíněných fyzikálních detektivkách)? To je přeci jenom známkou a potvrzením v dnešní době velmi zdůrazňovaných a protežovaných mezipředmětových vztahů.

Milí čtenáři, myslím si, že nyní máte již dostatek indicií k tomu, abyste pojali dostatečně silné podezření, že se jedná opravdu o dobrou knížku. A i když se s knížkami má zacházet opatrně, neničit je a netrhat, tak si troufám tvrdit, že u téhle nebude autorům zhola vadit, když jejich dílko na sobě ponese zcela zřetelné stopy chemických pokusů …

Svatava Janoušková, Petr Kukal: Znamení ďábla a jiné záhady pro mladé chemiky. Brno, Computer Press 2006. 80 stran, 129 Kč.

Ukázkovou kapitolu Bílá nemoc" si můžete ve formátu PDF  stáhnout ZDE .

Knihu je možné zakoupit ve všech dobrých knihkupectvích nebo přímo v e-shopu vydavatele ZDE.



Marek Veselý

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.