Josef Duhajský: Papírové Království Brno 2007

čtvrtek 22. února 2007 ·

Není to tak dávno, kdy se na České škole rozpoutala diskuse na téma, zda je možné stát se v dospělosti inženýrem, pokud jste se v mládí nevěnovali modelářství. Nehodlám vynášet podobně kategorické soudy jako někteří zdejší diskutující, ale raději vás na poslední chvíli upozorním na akci Papírové Království Brno 2007. Třeba by vás mohla inspirovat ve vaší práci s dětmi ve škole.

Jste-li aktivními modeláři, asi pro vás tato akce nebude žádná novinka. Letos totiž proběhne již sedmý ročník tradičního setkání stavitelů a příznivců papírových modelů v Brně Lužánkách 23. a 24. února. Podrobný program této akce najdete na webových stránkách Centra papírových modelů nebo na informačním webu papírových modelů.

Jestli se o této akci dovídáte až nyní, pak pro vaši případnou návštěvu této akce s dětmi, ať už vlastními nebo školními, připadá v úvahu spíš sobota 24. února; páteční pohárová soutěž pro vás asi nebude. Zřejmě už ani nestihnete sobotní veřejnou soutěž (například slepit model vozu Brabham z časopisu ABC).

Ale i tak by pro vás mohla být sobotní návštěva Střediska volného času v Lužánkách zajímavá, obzvlášť nemáte-li to daleko.

Na sobotu 24. února je totiž od 9 do 14 hod. připravena i výstava papírových modelů pro veřejnost. Zájemci budou moci na této výstavě zakoupit různé modely a modelářské potřeby a samozřejmě si zde mohou důkladně prohlédnout vystavené modely aut, letadel, lodí, postaviček i architektonických památek apod. Též bude možno setkat se s autory modelů a vystřihovánek.

Pokud vám to s návštěvou této výstavy nevyjde, zkuste alespoň zběžně prohlédnout již zmíněný web Centra papírových modelů ( viz třeba Modely na internetu) a informační web papírových modelů. Možná si pak i nostalgicky vzpomenete na časopis ABC. A ještě přidám jako tip Vystřihovánky.cz.

Možná vás už jen tyto tipy podobně jako mne přivedou k zamyšlení, zda bychom ve školách neměli věnovat větší pozornost dětské zručnosti. A víc děti „nutit“ něco stříhat, slepovat a vyrábět rukama. Prostě je podporovat v manuální činnosti. Ono je totiž hezké, když má dítě samé jedničky, ale co s ním, když si neumí ani ukrojit chleba, a v případě, že mu na školním výletě u táboráku půjčíte sekeru, máte permanentní obavu o jeho zdraví i zdraví všech okolo.

Vím, že je to pro učitele těžké – někomu stačí představit si třídu 30 živých dětí vyzbrojených nůžkami, aby se takových experimentů ve škole zalekl. Ale když nenajdete k takovéto  činnosti odvahu s dětmi ve škole, zkuste některé děti přitáhnout k ruční činnosti aspoň individuálně. A myslím, že právě v tom by vám návštěva brněnské výstavy „Papírové Království 2007“ nebo prohlédnutí vhodných webových stránek společně s dětmi mohlo dost pomoci.

A místo závěru přidávám ještě jednu nostalgickou vzpomínku na stavebnici Merkur. Kdo z mých vrstevníků si s ní nepohrál? Dopřejme podobnou radost i našim dětem.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.