Josef Duhajský: „Odhalení“ po roce

pátek 9. února 2007 ·

Od spuštění „Reality show“ – „Odhalení“ uběhl již víc než rok. Soutěž goril nížinných z pražské zoologické zahrady o dvanáct melounů už dávno skončila. Stále se však domnívám, že projekt „Odhalení“ lze nadále doporučovat dětem ve škole, případně i s dětmi během vyučování webové stránky Odhalených navštívit. Obzvlášť nyní, kdy gorily čeká radostná událost.

Možná si ještě vzpomenete, že „Odhalení“ měli propagovat stanici Leonardo. S odstupem doby se dá říci, že lepší reklamu si tato stanice nemohla přát. „Odhalení“ dokonce vyhráli prestižní soutěž Wildscreen v kategorii ARKive INTERACTIVE AWARDS neboli získali Oskara. Cílem rozhlasové stanice Leonardo je popularizace vědy, techniky, přírody, historie, medicíny. Popularizační a vzdělávací cíl měl od začátku i projekt „Odhalení“. Současně však zároveň velmi úspěšně parodoval tehdejší vlnu televizních „reality show“. Soutěž dávno skončila, dvanáct melounů vyhrál loni v lednu Richard. Je však mnoho důvodů, proč věnovat pozornost „Odhaleným“ i nadále.

Nevím, zda jste webové stránky „Odhalení poslední dobou navštívili. Pokud ano, tak víte, že se každou chvíli očekává porod samice Kamby. Pokud chcete upozornit e-mailem na to, že se mládě narodilo, můžete se na těchto stránkách zaregistrovat. Je ale možné, že v okamžiku, kdy budete číst tyto řádky, bude už mládě gorily Kamby na světě.

Kamba si totiž dává hodně načas, až to dělá lidem zodpovědným za gorily starosti (viz poslední články Tak kdy to bude, Kambo?, Co dělá (Kamba)?, Kdy už to bude?). Porod Kamby by měl být dokonce přenášen online. A že můžete nahlédnout na gorily živě do pavilonů i dnes dávno po skončení soutěže o dvanáct melounů, jsem zapomněl zdůraznit. Odkaz na Internetový přenos na hlavní webové stránce Odhalených nepřehlédnete.

Vůbec se domnívám, že tyto stránky jsou velmi dobře a přehledně vedené, a též se domnívám, že se vy i vaši žáci můžete na webových stránkách „Odhalených“ o gorilách hodně dovědět (viz třeba odkaz Více o gorilách). Taky se tam můžete i pobavit. Z obsáhlé videogalerie bych jako malou ukázku doporučoval příspěvek „Porod se blíží!“, v jehož úvodu je krátký sestřih veselých gorilích příhod.

Domnívám se, že pokud s dětmi ve škole portál Odhalení navštívíte, určitě poznáte podle zájmu dětí, jak dlouho s nimi u počítačů pobýt. Rozhodně ale návštěva tohoto webu stojí za to i dnes.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.